Żywienie w chorobach wątroby

Żywienie w chorobach wątroby

veritas-care.pl

Dieta wątrobowa zalecana jest w profilaktyce chorób wątroby oraz jest częścią terapii różnych schorzeń wątroby. Najczęściej występujące choroby tego narządu to: nowotwór, zapalenie, stłuszczenie, marskość oraz toksyczne uszkodzenie wątroby. Zawsze podstawą takiej diety są produkty lekkostrawne o ograniczonej ilości tłuszczu. Stosowana jest obok leczenia farmakologicznego. Na czym polega dieta i kto powinien ją zastosować?

Ogólne zasady diety

Podczas trwania diety wątrobowej zalecane jest spożywanie 5-6 mniejszych posiłków zamiast np. 3 obfitych. Odciąża to wątrobę i nie spowalnia jej pracy. Ponadto posiłki należy jeść regularnie, mniej więcej co 2-3 godziny. Zaleca się wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie, głównie wodę mineralną oraz słabe, niesłodzone herbaty. Ważne jest, by nie popijać posiłków. Posiłki powinny być świeżo przygotowane, najlepiej tego samego dnia. Niewskazane jest jedzenie dań smażonych oraz duszonych w ciężkich, zagęszczanych sosach. Należy także wyeliminować zupy przygotowywane na kościach i tłustym mięsie, zabielane śmietaną, a także dodawanie do jedzenia żółtek jaj i majonezu. Najlepiej spożywać jedzenie gotowanie, pieczone i duszone bez dodatku tłuszczu. Polecany jest natomiast tłuszcz taki jak oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy i i nasiona. Z tłuszczów pochodzenia zwierzęcego najlepsze będą ryby morskie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Jeść powinno się bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając. Przyprawy, które wspomagają pracę wątroby i są wskazane w diecie wątrobowej to m.in.: majeranek, mięta, tymianek i oregano. Produkty, które trzeba wykluczyć to mocna kawa, pikantne przyprawy i produkty ciężkostrawne. Zakazany jest również alkohol i papierosy. Ważne jest dostarczanie organizmowi metioniny, witaminy B2, C i E, które ograniczają odkładanie lipidów w wątrobie i przyspieszają jej oczyszczanie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. pomorska.pl)

Etapy diety

1. W różnych schorzeniach wątroby, trzustki oraz pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych - dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Na tym etapie ogranicza się ilość spożywanego błonnika oraz tłuszczu do 40-50 g na dobę. Taka dieta stosowana jest po zabiegach chirurgicznych w okolicach jamy brzusznej oraz w mniej zaawansowanych chorobach wątroby. Dzienna podaż białka to od 1 d0 1,2 g/kg masy ciała. Węglowodany stanowią podstawę diety pacjentów.

2. Podczas silnej niewydolności wątroby – zalecana jest dieta niskotłuszczowa i niskobiałkowa. Na tym etapie w diecie powinny się potrawy wyłącznie gotowane. Zakazane jest spożywanie zimnych posiłków. Węglowodany to podstawa diety chorego i powinny pochodzić głównie z produktów zbożowych, a białka ze źródeł zwierzęcych.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dieta przeciwzapalna — dlaczego powinieneś ją stosować? Dieta przeciwzapalna — dlaczeg...

Jest więcej powodów, niż myślisz!

Chcesz wzmocnić odporność? Nie jedz tych produktów! Chcesz wzmocnić odporność? Nie...

Dowiedz się, jak dieta wpływa na naszą odporność.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!