5 produktów, które zwiększają uczucie lęku

5 produktów, które zwiększają uczucie lęku

Uniwersytet SWPS

Szacuje się, że co piąta osoba cierpi na zaburzenia lękowe. Czynnikiem, który może potęgować objawy jest nieodpowiednia dieta. Wystrzegać powinniśmy się w szczególności cukru i kofeiny – substancji, które wpływają na funkcjonowanie mózgu. Które produkty wykluczyć z diety, by poczuć różnicę?

Wiele dolegliwości można wyleczyć poprzez zwykłą zmianę diety. Przedstawiamy produkty, które warto już dziś wyeliminować ze swojego jadłospisu, aby poczuć się lepiej.

5 produktów, które mogą zwiększać uczucie lęku

1. Białe pieczywo. Większość z nas słyszała o wpływie węglowodanów prostych na zdrowie i samopoczucie. Przetworzone produkty, takie jak białe pieczywo, zawierają cukry rafinowane, które powodują gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi. To z kolei prowadzi do zmiany nastroju, odczuwania niepokoju czy lęku. Dlatego białe pieczywo warto zastąpić pełnoziarnistym.

2. Czekolada. Mało kto nie lubi czekolady. I nic w tym dziwnego. Zawarte w niej połączenie cukru i kofeiny daje nam złudne poczucie poprawy nastroju w sytuacjach stresowych. Czekoladę mleczną zastąp czekoladą gorzką – jest bogata w magnez i inne wartościowe składniki, a co najważniejsze, nie wymusza sięgania po kolejną kostkę w szybkim tempie.

3. Alkohol. Znaczna część osób sięga po alkohol, gdy ma ochotę się rozluźnić i zrelaksować po ciężkim dniu. Dodatkowo powszechnie uważa się, że ułatwia zasypianie. Jednak picie alkoholu może przynieść odwrotny skutek – sen staje się płytki, niespokojny, a na drugi dzień czujemy się zmęczeni i rozdrażnieni. Organizm zamiast się regenerować, skupia się na pozbyciu się trucizny. Za Tobą ciężki dzień? Zamiast drinka wypij napar z melisy lub rumianku.

fot. Tomasz Jeżewski
Sztuczne słodziki, takie jak aspartam, znajdują się w produktach ,,light" i ,,zero sugar".

4. Sztuczne słodziki. Aspartam to jeden z najczęściej używanych sztucznych słodzików. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji gazowanych napojów dietetycznych. Badania wykazały, że jego spożywanie hamuje produkcję serotoniny – neuroprzekaźnika, który jest niezbędny w radzeniu sobie z lękiem i złym samopoczuciem. Nadmiar aspartamu może powodować spadek nastroju, uczucie napięcia i lęku.

5. Kawa. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej poranka. Zawarta w niej kofeina pozwala efektywnie zacząć dzień i pobudza do działania. Jednak jej nadmiar powoduje przyspieszenie akcji serca, może też powodować jego kołatanie. To samo dotyczy napojów energetycznych, które mogą zawierać kilkukrotnie więcej kofeiny niż kawa.

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Woda owsiana – bogactwo witamin Woda owsiana – bogactwo witami...

Dbasz o linię? Poznaj przepis na wodę owsianą!

Bogate źródło witamin - chlorella Bogate źródło witamin - chlore...

Wspieraj swoją odporność i bliskich, poznaj chlorellę i jej...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!