Czym jest „zdrowy talerz” i dlaczego warto go stosować
Elements envato
Jeśli szukasz konkretnej diety, to ten artykuł nie jest dla Ciebie. Tutaj poznasz proporcje układanych posiłków, niezbędne składniki i podpowiedzi, czego unikać, a po co sięgać więcej. Lubisz swobodę w swoich posiłkach? Koniecznie czytaj dalej!
Zdrowy talerz: zdrowo i kolorowo
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że około pół posiłku powinny stanowić warzywa. To one są najlepszym źródłem węglowodanów i błonnika. Dzięki temu sycą i poprawiają pracę jelit.
Warto komponować obiad tak, by znalazły się na nim warzywa w przynajmniej 3 kolorach. Chociaż im bardziej kolorowo, tym lepiej! Okazuje się bowiem, że związki chemiczne, które odpowiadają za poszczególne kolory, zupełnie inaczej wpływają na nasze zdrowie!
W skrócie: im bardziej kolorowo, tym zdrowiej!
fot. Dietosfera
Zdrowy talerz: białko i tłuszcze
Mniej więcej połowę pozostałego miejsca warto przeznaczyć na produkty bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Mogą to być:
- ryby,
- drób,
- mozzarella,
- dodatkowa porcja strączków,
- awokado,
- orzechy.
Pamiętaj, że zdecydowaną większość z powyższych pozycji możesz wymieszać z warzywami, tworząc z nich bogatą sałatkę!
Brakuje Ci fast foodów? Przeczytaj nasz artykuł o zdrowej pizzy, którą zrobisz w domu!
Zdrowy talerz: węglowodany
Mowa tutaj o węglowodanach w postaci kaszy, ryżu, makaronu, batatów lub tradycyjnych ziemniaków. Przeznacz na nie resztę miejsca na talerzu, lub mniejszą, jeśli nie masz na coś ochoty. Pamiętaj, że ziemniaki mają mniej kcal, niż ryż.
Dlaczego przekonujemy Cię do zdrowego talerza? Ponieważ zapewnia on wszystkie zapotrzebowania Twojego organizmu. Jeśli jednak Twoim celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, to liczenie kalorii będzie konieczne!
Komentarze