O diecie dla mózgu

O diecie dla mózgu

Jak sterować umysłem podczas jedzenia?

W zdrowym ciele zdrowy duch! Czy Twoja dieta jest odpowiednio dostosowana do potrzeb organizmu? 

Myślisz, tak jak jesz

Męczy Cię nadpobudliwość i brak koncentracji? Chcesz polepszyć swoje samopoczucie? Naukowcy wiedzą już, jak sterować naszym mózgiem za pomocą diety. Poznaj tajniki umysłu ludzkiego! Badania naukowe prowadzone w wielu krajach wykazały, że przestępcy przebywający w więzieniu często mają niedobory witamin, mikroelementów oraz tzw. nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jak wiadomo te związki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy omega-3 występują między innymi w:

  • tłustych rybach (łososiu, makreli),
  • tranie,
  • olejach roślinnych (rzepakowym czy oliwie z oliwek).

Raczej w żadnym z aresztów nie znajdziemy tych elementów żywieniowych, tym samym więźniowie mają ich niedobór. Jakie są skutki diety tego typu? Między innymi należy do nich: zwiększona impulsywność i skłonności do agresji! Dlatego naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym osadzeni, oprócz typowego menu więziennego, przez kilka miesięcy dostawali kapsułki z zestawem witamin i kwasami omega-3. Zmiany były zaskakująco pozytywne! W jednym z brytyjskich miast - Aylesbury ilość aktów przemocy spadła aż o 37 procent! Naukowcy podkreślają, że osoba z „niedożywionym” mózgiem nie do końca panuje nad swym zachowaniem i nie dotyczy to tylko przestępców. Wszelkiego rodzaju niedobory u każdego z nas działają inaczej. U dzieci może powodować nadpobudliwość i problemy z koncentracją, u części dorosłych nawet depresję. Te problemy są dziś bardzo powszechne, m.in. w krajach takich jak Polska, gdzie ryb i olejów roślinnych spożywamy niewiele. W zamian za to coraz częściej sięgamy po niezdrową żywność, typu fast food, czy słodycze. Efekty takiej zmiany diety są tragiczne, ponieważ nie dotyczą wyłącznie obwodu w pasie, a dotykają naszej psychiki!

fot. emagrecafacilbrasil

Jedzenie niczym narkotyki

Gdy coś nam bardzo smakuje, w mózgu błyskawicznie wzrasta produkcja dopaminy. Proces ten uruchamiają najsilniej potrawy słodkie, słone i tłuste, dlatego tak często po nie sięgamy. W przyjemności z jedzenia ich, nie byłoby nic złego, gdyby nie to, że nasz mózg jest silnie pobudzany i czesto nie możemy się powstrzymać, przestać jeść. Naukowcy dochodzą do wniosku, że objadanie się słodyczami, chipsami czy fast foodami może być nałogiem! Wiele produktów codziennego użytku, które kupujemy w sklepie czy na targu, zawiera substancje o działaniu lekko narkotycznym. Innymi słowy, przedmioty spożywcze zawierają odpowiedniki neuroprzekaźników (lub substancji regulujących ich poziom), odpowiedzialnych za nasz nastrój, emocje i zdolności intelektualne. Jeśli przenikną one z układu pokarmowego wraz z krwią do mózgu, wpływają na jego działanie. Bardzo dobrym przykładem jest kofeina - trafiając do mózgu, zmniejsza poziom adenozyny, dlatego pobudza i zwiększa koncentrację.

Kolejnym przykładem są nasiona bobu, które zawierają lewodopę. To z niej powstaje wspomniana wcześniej dopamina, związana z przyjemnymi doznaniami. W czekoladzie natomiast znajduje się fenetylamina (działająca podobnie jak amfetamina) i anandamid (podobny do składników marihuany). Wszystkie te produkty po zjedzeniu mogą wprawić nas w błogi nastrój, ale bez silnego działania narkotyzującego! Podsumowując nie jesteśmy tylko tym, co jemy, ale i myślimy tak, jak jemy. Warto więc robić to z głową!

Węglowodany odpowiedzialne za tycie? Obalamy mit Węglowodany odpowiedzialne za...

Często szukając wskazówek dotyczących utraty wagi możemy nat...

Czym są wolne rodniki? Jak wpływają na organizm? Czym są wolne rodniki? Jak wpł...

Dowiedz się, jak działają wolne rodniki i jak zatrzymać ich...

Powiązane