Karodos
Co jeść, by mieć piękne i zdrowe włosy? Podpowiadamy!
Karodos
Co jeść, by mieć piękne i zdrowe włosy? Podpowiadamy!
Wypadające włosy i kruche końcówki spędzają Ci sen z powiek? Zanim sięgniesz po drogie preparaty, przyjrzyj się swojej diecie. Niedobory składników odżywczych to jedna z najczęstszych przyczyn wypadania włosów. Co jeść, by mieć zdrowe włosy?
Wypadające włosy to utrapienie wielu z nas, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Samo stosowanie kosmetyków nie wystarczy, jeżeli problem tkwi w nieodpowiedniej diecie. Jeżeli wypadanie włosów nie jest spowodowane złym stanem zdrowia lub naturalnymi procesami, dostarczaj organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, a szybko zobaczysz efekty!
Najczęstsze przyczyny wypadania włosów:
fot. Wirtualna Klinika
Witamina A pobudza włosy do wzrostu, a w przypadku jej niedoborów stają się one suche i łamliwe. Odgrywa też ważną rolę w odpowiednim nawilżeniu włosów i chroni je przed czynnikami atmosferycznymi. Znajdziemy ją przede wszystkim w brokułach, dyni, jarmużu, marchwi, natce pietruszki, pomarańczach, pomidorach i wątróbce.
Witamina C odgrywa ważną rolę w syntezie kolagenu. Jest silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, które nasila się m.in. pod wpływem stresu. Niedobór witaminy C nie powoduje wypadania włosów, zaburza jednak produkcję białek keratynowych, które odpowiadają za prawidłową strukturę włosa. Witaminy C należy szukać w papryce, natce pietruszki, owocach dzikiej róży, jagodach i kiszonkach.
Witaminy B1, B2 i B6 uczestniczą w wielu procesach metabolicznych zachodzących we włosach, odgrywają istotną rolę w produkcji składników budulcowych włosów, w dużej mierze odpowiadają także za ich porost. Najlepszymi źródłami tych witamin będą botwina, buraki, grejpfrut, szpinak, marchew, jarmuż, pietruszka, cytryna, gruszki i ziemniaki.
Inaczej także kwas pantotenowy, pobudza komórki włosa do produkcji keratyny – budulca włosów. Przyspiesza ich wzrost, odpowiada za sprężystość i utrzymanie odpowiedniego nawilżenia. Źródła witaminy B5 stanowią fasola, kalafior, zielone warzywa, grejpfruty, pomarańcze i ryby morskie.
Witamina B7, zwana także biotyną, jest źródłem cząsteczek siarki potrzebnej do budowy keratyny. Wzmożone wypadanie włosów może być spowodowane łojotokowym zapaleniem skóry. Wtedy odpowiednia dawka biotyny zapobiegnie nadmiernej aktywności gruczołów łojowych. Dodatkowo witamina B7 wpływa na pracę tarczycy, która w dużej mierze odpowiada za kondycję skóry i włosów. Już niewielkie niedobory mogą być przyczyną wypadania włosów, dlatego do swojej diety warto dodać bogate w tę witaminę drożdże piwowarskie, brązowy ryż, kalafior, żółtka jajek, podroby, owoce morza, soję i grejpfruty.
Niedobór cynku powoduje nadmierne wypadanie włosów, a zbyt małe ilości miedzi wywołują uszkodzenia struktury włosa. Dieta uboga w żelazo może być przyczyną łysienia u kobiet. Co więc jeść, aby uniknąć niedoborów? Postaw na nasiona i orzechy, wołowinę, podroby, kakao, natkę pietruszki, płatki owsiane, fasolę, soję i zielone warzywa.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!