Stewia – najlepsza alternatywa dla cukru?

Stewia – najlepsza alternatywa dla cukru?

Biopunkt.pl

Jakie są zalety i wady stosowania stewii?

Stewia – naturalny słodzik, ceniony ze względu na bardzo słodki smak i niską kaloryczność jednocześnie. Nie bez powodu cieszy się dużą popularnością, szczególnie wśród osób stosujących diety odchudzające. Jak stosowanie stewii wpływa na zdrowie?

Stewia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Stewia dostarcza zaledwie 2,7 kcal/g. Znajdziemy w niej węglowodany (50-60%), błonnik pokarmowy (18%), białko (10%) oraz tłuszcz (2-3%). Stanowi także źródło wapnia, potasu, sodu, magnezu, żelaza, fosforu, cynku, selenu, witaminy B2 i C. W skład stewii wchodzą też kwasy fenolowe (kwas kumarowy, synapinowy, cynamonowy), flawonole (kwercetyna, kemferol) i flawony (apigenina, luteolina). Za jej słodki smak odpowiadają glikozydy, związki, które odznaczają się nawet 450-krotnie większą słodkością niż sacharoza zawarta w tradycyjnym białym cukrze.

Stewia ceniona jest przede wszystkim za niskokaloryczność. Z tego względu chętnie wybierana jest przez osoby walczące z nadwagą i otyłością. Może być także stosowana przez diabetyków, ponieważ jej indeks glikemiczny wynosi 0, co sprawia, że nie powoduje skoków insuliny we krwi. Oprócz tego stewia:

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • działa przeciwpróchniczo,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe,
  • hamuje rozwój infekcji wirusowych.

fot. Wapteka

Czy stewia może zastąpić cukier?

1/4 łyżeczki ekstraktu stewii zastępuje 1 szklankę cukru! Dzieje się tak, ponieważ glikozydy stewiolowe są około 250-450 razy słodsze od sacharozy, występującej w cukrze. Na rynku dostaniemy również stewię w postaci świeżych liści, które sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Stewia w proszku doda smaku sokom, deserom, kawie i herbacie. Jednak nie nadaje się ona do wypieków. Pod wpływem wysokiej temperatury szybko zmienia się w karmel. Dlatego w tym celu lepiej stosować np. erytrol. Za stewię w kroplach zapłacimy od 10 do nawet 35 złotych za 100 ml. Stewia w proszku to koszt około 20 zł za 200 gramów. Z kolei słodzik ze stewii w tabletkach kosztuje kilkanaście złotych z opakowanie zawierające 200 tabletek.

Żywność ,,light”… czyli jaka? Żywność ,,light”… czyli jaka?

Marketingowa pułapka czy zdrowe rozwiązanie?

Sprawdź, czy masz zakwaszony organizm Sprawdź, czy masz zakwaszony o...

Tych objawów nie można lekceważyć!

Powiązane