Pestki jabłek zabijają komórki nowotworowe!

Pestki jabłek zabijają komórki nowotworowe!

Pestki - często ich nie doceniamy i wyrzucamy do kosza, ale jak się okazuje mają one bardzo cenne! 

Jadalne czy nie?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie i w Polsce. Zawierają one małe, czarne nasiona, które są gorzkie w smaku i dlatego często są uważane za niejadalne. Niektóre osoby jednak je zjadają, inne twierdzą, że są one trujące. Kto ma rację? 

Pestki jabłek zawierają amigdaliny, czyli witaminę B17, która może zabijać komórki nowotworowe oszczędzając przy tym komórki zdrowe. Znajduje się w nich także substancja zamieniająca się w niebezpieczny cyjanek. Pewnie też dlatego niektórzy uważają je za trujące. Prawda jest jednak taka, że musielibyśmy zjeść ich ogromną ilość (około 200 sztuk pestek), by ten mógł nam w jakikolwiek sposób zaszkodzić. Tymczasem do uzyskania pozytywnych efektów wystarczy jedno czy dwa jabłka zjedzone w całości, przez co dostarczymy organizmowi przede wszystkim niezbędnej ilości jodu.

American Cancer Society zaleca codziennie spożywanie jednego jabłka jako podstawowego składnika pożywienia obniżającego ryzyko zachorowania na raka. Żadne znane powszechnie owoce nie mają wyższego poziomu antyoksydantów niż jabłka, to one pomagają w walce z nowotworem, zmniejszając ryzyko jego wystąpienia. Jakie jeszcze posiadają właściwości?

fot. wszystko o wszystkim

Śmiercionośny mit

Ogryzki i pestki pomagają pozbyć się nadmiernego cholesterolu. Pomimo nieprzyjemnej goryczki warto je rozgryzać i zjadać, ponieważ mają one enzym zwany rodanazą - jest ona całkowicie nieobecna w komórkach nowotworowych, które w zamian mają enzym zwany beta-glukozydazą, niewystępujący w zdrowych komórkach. Beta-glukozydaza w obecności wody rozbija cząsteczkę na dwie cząsteczki glukozy, do grupy cyjanowej (CN) dołącza jeden atom H (z wody) i powstaje HCN (cyjanowodór), a do pierścienia benzenu dołącza OH (reszta atomu wody) i powstaje kwas benzoesowy, który jest korzystny dla organizmu.

Zjedzenie pestek z jednego jabłka dziennie jest nie tylko bardzo zdrowe, ale i całkowicie bezpieczne! Dlatego kupujmy i doceniajmy polskie owoce! Smacznego!

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Fast food - dlaczego są tak niezdrowe Fast food - dlaczego są tak ni...

Niezdrowe jedzenie - szybkie i wygodne. Dlaczego więc warto...

Pokrzywa – właściwości lecznicze naparu Pokrzywa – właściwości lecznic...

Nie tylko na włosy i paznokcie. Sprawdź, jak działa pokrzywa...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!