Bakalland
Czyli o właściwościach i wartościach odżywczych pistacji.
Bakalland
Czyli o właściwościach i wartościach odżywczych pistacji.
Pistacje mają najmniej kalorii, a przy tym najwięcej wartości odżywczych. Jako jedyne wśród orzechów zawierają karotenoidy. Czym jeszcze wyróżniają się pistacje?
Orzechy pistacjowe, inaczej nazywane także pistacjami lub zielonymi migdałami, to nasiona drzewa pistacjowego o różnych prozdrowotnych właściwościach. Przez wielu specjalistów uznawane są za najzdrowsze ze wszytskich orzechów.
Pistacje zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Duże ilości witamin z grupy B pozytywnie wpływają na układ nerwowy - wspierają koncentrację i procesy zapamiętywania. Z kolei witamina E przeciwdziała starzeniu się komórek i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Orzechy pistacjowe są również źródłem biotyny, tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Oprócz witamin, pistacje składają się także z minerałów: potasu, żelaza, fosforu i magnezu.
Karotenoidy (luteina i zeaksantyna) wspomagają narząd wzroku i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Duże ilości potasu wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego, natomiast wapń i fosfor odpowiadają za mocne kości.
Zawarty w orzechach błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit i pomaga w odchudzaniu.
fot. Zdrowie i uroda z natury
Oprócz tego jedzenie orzechów pistacjowych:
Najlepiej chrupać pistacje jak najczęściej – w taki sposób będziemy pewni, że odczujemy na sobie prozdrowotne właściwości orzechów. Warto jednak pamiętać, że zielone migdały, jak wszystkie orzechy, są kaloryczne - 100 g to około 560 kcal.
Jak wykorzystać pistacje? Wypróbuj sprawdzony przepis!
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!