Poznaj cudowne właściwości jarzębiny

Poznaj cudowne właściwości jarzębiny

Styl.pl

Pomarańczowo-czerwone, drobne owoce jarzębiny co roku dodają uroku jesiennemu krajobrazowi. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że stanowią one źródło cennych składników odżywczych, przydatnych szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Jakie właściwości wykazuje jarzębina?

Czerwone owoce jarzębiny to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu. Znajdziemy w nich też potas, sód, magnez i miedź. Zawierają kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry. Jarzębiny nie można jeść w postaci surowej, ponieważ zawiera kwas parasorbinowy, który podrażnia układ pokarmowy, powodując bóle brzucha oraz wymioty. Łatwo jednak ulega rozpadowi, zarówno w niskiej, jak i w wysokiej temperaturze. Dlatego przed przygotowaniem domowych przetworów z użyciem jarzębiny, owoce trzeba najpierw przemrozić lub zagotować. 

Właściwości lecznicze jarzębiny

Owoce jarzębiny to prawdziwa skarbnica witaminy C, ale również witaminy PP, A, K, E, związków goryczkowych, sorbitolu, karotenoidów i garbników. Związki te wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i wzmacniające. Doskonale wesprą układ odpornościowy w walce z infekcjami, wspomogą także leczenie dróg moczowych i żółciowych. Jarzębina pomaga na problemy żołądkowo-jelitowe. Wykazuje działanie przeczyszczające i pobudza jelita do pracy, dlatego skutecznie likwiduje wzdęcia i zaparcia. Napary z jarzębiny polecane są osobom cierpiącym na kamicę nerkową, nieżyt żołądka, stany zapalne nerek i wątroby. Zawarte w owocu jarzębiny przeciwutleniacze chronią przed wolnymi rodnikami, działają tym samym przeciwnowotworowo.


fot. Gotujemy.pl

Jak wykorzystać jarzębinę w kuchni?

Jarzębinę po przemrożeniu i sparzeniu wrzątkiem możemy wykorzystać do przygotowania:

  • syropu,
  • soku,
  • nalewki,
  • dżemów i konfitur,
  • suszonych owoców.

Sok i syrop nadadzą herbacie wyjątkowego smaku. W formie dżemu oraz konfitury jarzębina doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, suszone owoce dodadzą wyrazu słodkim deserom, a po rozdrobnieniu będą bazą pod lecznicze napary.

Jak przygotować konfiturę z jarzębiny? Potrzebne Ci będą:

  • 1 kilogram jarzębiny,
  • 1 kilogram cukru.

Po oczyszczeniu owoce jarzębiny wkładamy na kilka godzin do zamrażarki, można je też sparzyć wrzątkiem. Do garnka o grubym dnie wkładamy jarzębinę oraz cukier, smażymy przez około 10 minut. Cukier możemy zastąpić innym słodzidłem, np. erytrolem czy stewią. Gdy konfitura osiągnie pożądaną przez nas konsystencję, przekładamy ją do słoików i pasteryzujemy.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Liczenie kalorii - czy warto? Liczenie kalorii - czy warto?

Dlaczego warto zrezygnować z liczenia kalorii? Przede wszyst...

Picie alkoholu a dieta Picie alkoholu a dieta

Co pić, aby nie przytyć? Dlaczego alkohol nie sprzyja diecie...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!