Gorzka czekolada i jej prozdrowotne właściwości

Gorzka czekolada i jej prozdrowotne właściwości

najbardziej.com.pl

Poznaj dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady dla Twojego zdrowia!

Zapewne większość z nas uwielbia jeść słodycze. Zazwyczaj słodycz oznacza coś niezdrowego, szkodliwego, a nawet uzależniającego. Wcale nie musi tak być! Wystarczy, że nie będziemy objadać się cukrem i świadomie, w odpowiednich ilościach dostarczać go do naszego organizmu. Czy istnieje zdrowa, słodka przekąska?

Co kryje się w gorzkiej czekoladzie?

Z pewnością wiesz, że głównym składnikiem gorzkiej czekolady jest oczywiście kakao, ale czy wiesz, że wartości odżywcze, które znajdują się w nasionach kakaowca są prawdziwymi, naturalnymi antydepresantami, antyutleniaczami i wbrew pozorom świetnymi substancjami wspomagającymi diety redukcyjne

Głównym składnikiem ziaren kakaowca są tłuszcze, zawierające kwas stearynowy, palmitynowy oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Kakao zawiera magnez, potas, żelazo i kofeinę, a nawet niewielkie ilości kokainy oraz morfiny. Oprócz tych substancji kakao bogate jest w białko, węglowodany, cukry oraz witaminy z gruby B, witaminę D, K i E. Dobry nastrój wywołuje zawarta w nim serotonina, dopamina i fenylotylamina, które regulują pracę układu nerwowego. 

Dobrocznne działanie dla serca zapewniają polifenole, które obniżają ciśnienie krwi oraz regulują pracę układu sercowo-naczyniowego. 

fot. dieta-4u.pl

 

Gorzka czekolada - czyli świadoma przekąska

Obawiasz się, czy wybór kostki gorzkiej czekolady jest gorszy od np. figi? Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady w odpowiednich ilościach, znacząco wpływa na pracę naszego organizmu.

Dane potwierdzone przez naukowców wskazują, że spożycie do 4 kostek dziennie nie zaszkodzi, a może wywrzeć znaczący wpływ na zdrowie. Szacuje się, że 4 kostki gorzkiej czekolady zawierają tyle samo kalorii, co 1 banan, a więc z pewnością nie jest to przekąska niskokaloryczna i nie należy się nią zajadać.

Pamiętaj też, że nie każdy może czerpać zdrowotne substancje właśnie z czekolady. Nie zaleca się jej osobom mającym alergię na kakao, mleko, a także nietolerancję laktozy.

 

Co jeśli nie przepadam za smakiem gorzkiej czekolady?

Jeśli zamierzasz spożywać ten słodycz wyłącznie w celach prozdrowotnych, zainspiruj się, jak można urozmaicić nim inne przekąski. Być może to sprawi, że pokochasz tę charakterystyczną nutę smakową! 

Oto kilka przykładów na skomponowanie pysznego posiłku z czekoladą:

  • jako dodatek do owsianki,
  • jako dodatek do jogurtu,
  • jako dodatek do koktajlu owocowego,
  • jako dodatek do kaszy manny lub kaszy jaglanej na słodko,
  • dodatek do naleśników na słodko!

Dowiedz się więcej na temat tego przysmaku!

 

 

Ryż – jego rodzaje i wartości odżywcze Ryż – jego rodzaje i wartości...

Dowiedz się, jak poszczególne rodzaje ryżu wpływają na zdrow...

Mleko może szkodzić zdrowiu? Mleko może szkodzić zdrowiu?

Do ciekawych wniosków doszli Szwedzcy naukowcy.

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!