TVN Zdrowie
Dlaczego jeszcze nie może jej zabraknąć w diecie?
TVN Zdrowie
Dlaczego jeszcze nie może jej zabraknąć w diecie?
Każdy wie, że witamina C wzmacnia odporność. Ale to nie jedyna jej rola. Jakie jeszcze funkcje pełni w organizmie witamina C i dlaczego tak bardzo jest nam potrzebna?
Witamina C (kwas askorbinowy) to cenny przeciwutleniacz. Zalecane dzienne spożycie dla witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet. Znajdziemy ją m.in. w czerwonej papryce, cytrusach, kiwi, aceroli, natce pietruszki, czarnej porzeczce i dzikiej róży. Więcej o źródłach witaminy C dowiesz się z tego artykułu.
Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Oto najważniejsze z nich.
fot. Health Think
Najczęściej występujące objawy niedoboru kwasu askorbowego w organizmie to:
Od lat reklamowane są produkty z witaminą C, które rzekomo pomagają w walce z przeziębieniem i grypą. Badanie przeprowadzone w 2007 roku udowodniło, że witamina C wcale nie pomaga zwalczać infekcji. Okazało się, że przyjmowanie kwasu askorbinowego w czasie infekcji ani nie skraca czasu jej trwania, ani nie łagodzi jej objawów. Witamina C nie spełnia roli ochronnej wtedy, gdy infekcja już się rozwinie. Tylko jej regularne przyjmowanie w odpowiednich dawkach zmniejsza ryzyko przeziębienia.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!