Witamina C nie tylko na odporność

Witamina C nie tylko na odporność

TVN Zdrowie

Każdy wie, że witamina C wzmacnia odporność. Ale to nie jedyna jej rola. Jakie jeszcze funkcje pełni w organizmie witamina C i dlaczego tak bardzo jest nam potrzebna?

Witamina C (kwas askorbinowy) to cenny przeciwutleniacz. Zalecane dzienne spożycie dla witaminy C wynosi 90 mg dla mężczyzn i 75 mg dla kobiet. Znajdziemy ją m.in. w czerwonej papryce, cytrusach, kiwi, aceroli, natce pietruszki, czarnej porzeczce i dzikiej róży. Więcej o źródłach witaminy C dowiesz się z tego artykułu.

Rola witaminy C w organizmie

Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Oto najważniejsze z nich.

  • chroni przed nowotworami,
  • bierze udział w syntezie hormonów,
  • bierze udział w procesie tworzenia kolagenu,
  • chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za tzw. stres oksydacyjny,
  • łagodzi stany zapalne,
  • pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie,
  • wzmacnia naczynia krwionośne i usprawnia przepływ krwi,
  • zapobiega chorobom serca,
  • obniża poziom ,,złego” cholesterolu we krwi,
  • chroni przed atakami dny moczanowej,
  • zapobiega anemii (zwiększa przyswajalność żelaza),
  • chroni przed demencją,
  • poprawia pamięć i procesy myślowe,
  • aktywuje produkcję białych krwinek (limfocytów), które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • wzmacnia barierę ochronną skóry,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł,
  • likwiduje bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy,
  • zapobiega odwapnieniu kości.

fot. Health Think

Niedobór witaminy C

Najczęściej występujące objawy niedoboru kwasu askorbowego w organizmie to:

  • skłonność do krwawień,
  • często pojawiające się siniaki,
  • trudno gojące rany,
  • stany zapalne zębów i dziąseł,
  • osłabienie,
  • brak apetytu,
  • bóle mięśni i stawów.

Witamina C łagodzi przeziębienie? To mit!

Od lat reklamowane są produkty z witaminą C, które rzekomo pomagają w walce z przeziębieniem i grypą. Badanie przeprowadzone w 2007 roku udowodniło, że witamina C wcale nie pomaga zwalczać infekcji. Okazało się, że przyjmowanie kwasu askorbinowego w czasie infekcji ani nie skraca czasu jej trwania, ani nie łagodzi jej objawów. Witamina C nie spełnia roli ochronnej wtedy, gdy infekcja już się rozwinie. Tylko jej regularne przyjmowanie w odpowiednich dawkach zmniejsza ryzyko przeziębienia.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Niezwykłe właściwości mleka anyżowego Niezwykłe właściwości mleka an...

Słodkie i rozgrzewające. Jak je przygotować?

Spirulina - algi o magicznych właściwościach Spirulina - algi o magicznych...

Słyszeliście o spirulinie? Koniecznie sprawdźcie co to i jak...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!