Fast foody dla sportowców
Elements envato
Osoby uprawiające sport mają wyższe zapotrzebowanie na białko - warto je jednak uzupełnić pełnowartościowymi posiłkami, niż wszelkimi suplementami. Dlatego dzisiaj mamy dla Ciebie dość nietypowe przepisy: “fast foody”, które śmiało możesz wprowadzić do swojej diety. Przed Tobą propozycja na wysokobiałkowego burgera i fir pizzę. Jesteś ciekawy?
(fot. WM Center )
Hamburger w wersji białkowej
Składniki na 2 porcje:
- 300 g zmielonego mięsa wołowego,
- 2 żółtka,
- 50 g masła,
- świeża rukola (garść),
- 4 rzodkiewki,
- kilka krążków czerwonej cebuli,
- pół zielonego ogórka,
- 4 łyżki serka twarogowego (typu Bieluch),
- ostra musztarda,
- garść ulubionych kiełków,
- 2 bułki (najlepiej pełnoziarniste).
Dodatkowe przyprawy: ząbek czosnku, łyżeczka ostrej papryki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: rzodkiewkę oraz ogórek pokrój na plasterki. Ustaw swój piekarnik na 180 stopni (grzanie góra-dół). Przypraw mielone mięso, dodaj do niego żółtka i masło. Całość wymieszaj dokładnie i uformuj w dwa kotlety. Usmaż je bez tłuszczu (idealna do tego będzie patelnia grillowa) z obu stron – po uzyskaniu złotego koloru wstaw na 5 minut do nagrzanego piekarnika. Przekrój bułki na pół i połóż je na patelni, niech się zarumienią. Jeszcze ciepłe pieczywo posmaruj serkiem, a następnie połóż: rukolę, rzodkiewkę, cebulę, ogórka i gorące mięso. Posmaruj mięso musztardą i obsyp ulubionymi kiełkami. Zamknij całość drugą połową bułką i gotowe! Co myślisz o tym substytucie dla szybkich burgerów na mieście?
(fot. Quembec )
Pełnoziarnista pizza - wersja fit
Składniki:
- pół opakowania małych drożdży,
- ¾ szklanki letniej wody,
- pół łyżeczki cukru,
- pół szklanki mąki razowej
- szklankę mąki pszennej,
- łyżeczkę oleju lub oliwy,
- pół łyżeczki soli,
- mozzarella,
- ulubione warzywa na wierzch!
Składniki na sos:
- przecier pomidorowy,
- kwaśna śmietana,
- czosnek.
Przygotowanie: zacznij od rozpuszczenia drożdży w 1/3 szklanki z cukrem. Wystarczy, jak zalejesz je mieszanką i odstawisz na 5 minut. W międzyczasie w misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj olej, pozostałą wodę. Powoli dodaj rozpuszczone drożdże. Wyrobione ciasto odstaw na 20 minut – w tym czasie pięknie Ci wyrośnie. Następnie rozwałkuj je, posmaruj go sosem z przecieru pomidorowego i kwaśnej śmietany. Na wierzchu ułóż ulubione warzywa i ewentualne mięso. Pokrój pół kulki sera mozzarella i udekoruj nim wierzchołek pizzy. Na koniec włóż ją do piekarnika na około 13 min, 220 stopni (grzanie góra-dół).
Komentarze