Właściwości lecznicze jagód goji
Bakalland
Czerwone diamenty Wschodu, bo tak mówi się o jagodach goji, od lat zajmują najwyższe miejsca w rankingach super foods. Dlaczego warto włączyć jagody goji do codziennej diety?
Pierwotnie jagody goji rosły z dala od cywilizacji, na terenach oddalonych od spalin i zanieczyszczeń. Owoce osiągały zawrotne ceny i były trudno dostępne. Obecnie można hodować je nawet samodzielnie w domu, a znaleźć je można na półkach w niemal każdym sklepie.
Jagody goji cieszą się zainteresowaniem nie tylko konsumentów, ale i naukowców, których badania dowodzą, że są prawdziwą skarbnicą witamin, składników mineralnych, karotenoidów oraz aminokwasów egzogennych. Jak te składniki wpływają na zdrowie?
fot. Medme.pl
Właściwości lecznicze jagód goji
Duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi, nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli sprawiają, że jagody goji mają zbawienny wpływ na cały organizm:
- spowalniają procesy starzenia się organizmu,
- redukują wysoki poziom cholesterolu LDL,
- regulują funkcjonowanie jelit,
- przyśpieszają przemianę materii,
- hamują oksydacyjne uszkodzenia wątroby,
- przyspieszają regenerację komórek,
- obniżają poziom cukru we krwi,
- wzmacniają układ odpornościowy,
- uzupełniają niedobory żywieniowe,
- poprawiają wzrok,
- wzmacniają stawy,
- działają antynowotworowo.
Jagody goji – przeciwwskazania
Związki aktywne zawarte w jagodach goji mogą wchodzić w reakcje ze składnikami niektórych leków, dlatego spożywanie większej ilości owoców najlepiej skonsultować ze specjalistą. Po owoce goji nie powinny sięgać kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Ponadto owoce jagód goji je się tylko dojrzałe. Niedojrzałe mogą doprowadzić do zatrucia organizmu.
Chcesz cieszyć się leczniczym działaniem jagód goji? Wypróbuj przepis na zdrową owsiankę!
Komentarze