Bakalland
Jak, kiedy i dlaczego je jeść?
Bakalland
Jak, kiedy i dlaczego je jeść?
Czerwone diamenty Wschodu, bo tak mówi się o jagodach goji, od lat zajmują najwyższe miejsca w rankingach super foods. Dlaczego warto włączyć jagody goji do codziennej diety?
Pierwotnie jagody goji rosły z dala od cywilizacji, na terenach oddalonych od spalin i zanieczyszczeń. Owoce osiągały zawrotne ceny i były trudno dostępne. Obecnie można hodować je nawet samodzielnie w domu, a znaleźć je można na półkach w niemal każdym sklepie.
Jagody goji cieszą się zainteresowaniem nie tylko konsumentów, ale i naukowców, których badania dowodzą, że są prawdziwą skarbnicą witamin, składników mineralnych, karotenoidów oraz aminokwasów egzogennych. Jak te składniki wpływają na zdrowie?
fot. Medme.pl
Duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi, nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli sprawiają, że jagody goji mają zbawienny wpływ na cały organizm:
Związki aktywne zawarte w jagodach goji mogą wchodzić w reakcje ze składnikami niektórych leków, dlatego spożywanie większej ilości owoców najlepiej skonsultować ze specjalistą. Po owoce goji nie powinny sięgać kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Ponadto owoce jagód goji je się tylko dojrzałe. Niedojrzałe mogą doprowadzić do zatrucia organizmu.
Chcesz cieszyć się leczniczym działaniem jagód goji? Wypróbuj przepis na zdrową owsiankę!
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!