
Bakalland
Jak, kiedy i dlaczego je jeść?
Bakalland
Jak, kiedy i dlaczego je jeść?
Czerwone diamenty Wschodu, bo tak mówi się o jagodach goji, od lat zajmują najwyższe miejsca w rankingach super foods. Dlaczego warto włączyć jagody goji do codziennej diety?
Pierwotnie jagody goji rosły z dala od cywilizacji, na terenach oddalonych od spalin i zanieczyszczeń. Owoce osiągały zawrotne ceny i były trudno dostępne. Obecnie można hodować je nawet samodzielnie w domu, a znaleźć je można na półkach w niemal każdym sklepie.
Jagody goji cieszą się zainteresowaniem nie tylko konsumentów, ale i naukowców, których badania dowodzą, że są prawdziwą skarbnicą witamin, składników mineralnych, karotenoidów oraz aminokwasów egzogennych. Jak te składniki wpływają na zdrowie?
fot. Medme.pl
Duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, cynku, miedzi, nienasyconych kwasów tłuszczowych i polifenoli sprawiają, że jagody goji mają zbawienny wpływ na cały organizm:
Związki aktywne zawarte w jagodach goji mogą wchodzić w reakcje ze składnikami niektórych leków, dlatego spożywanie większej ilości owoców najlepiej skonsultować ze specjalistą. Po owoce goji nie powinny sięgać kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Ponadto owoce jagód goji je się tylko dojrzałe. Niedojrzałe mogą doprowadzić do zatrucia organizmu.
Chcesz cieszyć się leczniczym działaniem jagód goji? Wypróbuj przepis na zdrową owsiankę!