
Poznaj wskazania, zasady i produkty diety lekkostrawnej!
Poznaj wskazania, zasady i produkty diety lekkostrawnej!
Dieta lekkostrawna przede wszystkim jest zalecana dla osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego lub po przebytej chorobie, operacji, jak też i dla zdrowych osób z uciążliwymi kłopotami trawiennymi. Ponadto dieta ta pomaga w utrzymaniu smukłej i szczupłej sylwetki na długo!
Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. W swoim jadłospisie nie zawiera smażonych i tłustych dań. Ważne jest także regularne spożywanie posiłków, o małej objętości, aby nie obciążać układu pokarmowego. Jest to dieta lecznicza, zalecana w wielu chorobach, szczególnie w schorzeniach jelit, po operacjach czy zatruciach, a także dla ludzi starszych.
Dieta lekkostrawna znajduje zastosowanie głównie w schorzeniach przewodu pokarmowego jak:
Ponadto ten rodzaj diety zaleca się w następujących przypadkach:
fot. mujercountry
Podstawową zasadą diety lekkostrawnej jest dobór produktów, które nasz organizm łatwo strawi. Ważne jest również wykorzystanie takich technik sporządzania posiłków, które czynią potrawę lepiej przyswajalną. Ogranicza się lub nawet wyklucza potrawy, które długo zalegają w żołądku, tłuste, smażone, czy pieczone w tradycyjny sposób. Ponadto w przypadku tej diety nie należy stosować ostrych przypraw.
Jadłospis w lekkostrawnej diecie zawiera m.in.:
Potrawy w przypadku tej diety gotowane są na wodzie, duszone, gotowane na parze lub duszone w folii. Z powodzeniem można zjadać także lekkostrawne zupy, zagęszczane np. jogurtem z niewielką ilością mąki. Będą to między innymi:
Warzywa i owoce także powinny być spożywane po ugotowaniu lub pieczeniu, a także w formie przecierów lub soków.
fot. NCEZ
Niewskazane natomiast są: