Dieta alkaiczna, czyli jak odkwasić organizm
https://www.hellozdrowie.pl/
Celem diety alkalicznej jest przywrócenie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej. Jej twórca, Robert Young, twierdzi, że taki sposób odżywiania pozwoli nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale także zapobiegać osteoporozie i nowotworom. Na czym polega?
Jak odkwasić organizm?
PH człowieka powinno utrzymywać się na poziomie około 7,4. Dieta alkaliczna składa się w 80% z produktów zasadowych i w 20% z kwasowych, nie musimy więc całkowicie rezygnować z jakiejkolwiek grupy produktów. Lista artykułów spożywczych zakwaszających organizm jest długa i wbrew pozorom nie chodzi o ich kwaśny smak. Aby zachować neutralne pH organizmu powinniśmy unikać produktów takich jak cukier, nabiał, mięso, mąka, alkohol, kofeina, sól, drożdże czy ryż. Z kolei produkty alkalizujące to przede wszystkim warzywa liściaste i łodygowe, np. sałata, seler naciowy, kapusta i jarmuż. Dobrze sprawdzą się również awokado, pomidor, ogórek i cytrusy. Jeśli chodzi o ziarna, najlepsze będą kasza gryczana i orkisz.
(fot. Filozofiazdrowia)
Nie wskazane jest przejadanie się. Nawet jedząc jabłko, w momencie gdy czujemy się już syci, powinniśmy przerwać jedzenie. Nadmierna ilość pokarmu zaburza procesy trawienne. W przybliżeniu się do idealnego pH pomoże też aktywność fizyczna, unikanie stresu i wysypianie się.
Efekty stosowania diety
Nie jest to typowa dieta odchudzająca. Jej głównym celem jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Gdy to osiągniemy, dolegliwości takie jak ból głowy, brak energii, drażliwość, częste przeziębienia, bóle stawów, łamanie się/rozdwajanie paznokci czy reumatyzm powinny ustąpić- oczywiście jeżeli powodem ich występowania było właśnie zakwaszenie organizmu. Ponadto, dzięki wybieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym, dieta ta nie podnosi poziomu cukru we krwi, co może zapobiegać cukrzycy.
Komentarze