Jaki mają wpływ na organizm?
Węglowodany, czyli inaczej cukry, są ważnym składnikiem naszej diety. Można je nazwać pewnego rodzaju paliwem, potrzebnym m.in. do utrzymania odpowiedniej temperatury ciała, aktywności fizycznej i pracy organów wewnętrznych, przede wszystkim mózgu. Ich niedobór może powodować zmęczenie, senność, rozdrażnienie czy problemy z koncentracją. Węglowodany powinny dostarczać 50-60% dziennego zapotrzebowania energetycznego. U osoby dorosłej jest to minimum 130 gramów każdego dnia.
Mit, który trzeba obalić
Prawdą jest, że za tycie odpowiedzialna jest nadwyżka kaloryczna, przyjmując że nie masz problemów ze zdrowiem, np. tarczycą. Ograniczanie w diecie któregoś z makroskładników nie jest potrzebne by schudnąć. Z węglowodanów pobieramy energię, biorą też udział w wielu procesach chemicznych w organizmie. Więc, jeżeli lubisz makaron, ziemniaki i pieczywo, nie musisz z nich rezygnować. Jeżeli chcesz schudnąć pamiętaj jednak o tym, że są to produkty wysokokaloryczne, więc spożywając je, łatwo o przekroczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Podział węglowodanów
Węglowodany możemy podzielić na proste i złożone. Dietetycy zalecają, by na co dzień sięgać głównie po produkty zawierające węglowodany złożone. Proste są przez organizm szybko trawione. Szybko dostarczają nam energii, ale nie na długo. Węglowodany złożone z kolei rozkładają się wolniej, przez co dłużej uwalnia się energia. Po posiłku zawierającym cukry złożone pozostajemy syci na dłużej.
(fot. Cio-Scholen)