Dieta rotacyjna – na czym polega?

Dieta rotacyjna – na czym polega?

Zdrowie - Dziennik

Dieta rotacyjna jest szczególnie wskazana dla osób zmagających się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi oraz chorobami grzybiczymi. Na czym polega? Kiedy ją stosować?

Dieta rotacyjna to cykliczny sposób żywienia. Zakłada ona naprzemienne włączanie i wyłączanie z codziennego jadłospisu określonych produktów – eliminacji tych szkodliwych i rotacji dozwolonych.

Czym dokładnie jest dieta rotacyjna?

Dieta rotacyjna została stworzona Paula Cheka, specjalistę od ćwiczeń korekcyjnych. Zakłada ona spożywanie co 72 godziny (raz na 4 dni) ściśle określonych produktów pochodzących z tej samej grupy. Dieta składa się z dwóch części:

  • stworzenie listy produktów, które mogą powodować reakcje alergiczne i wyłączenie ich z diety,
  • naprzemienne włączanie i wyłączanie z jadłospisu produktów, które są tolerowane przez organizm.

Dla przykładu: przez 3 kolejne dni eliminujemy z diety produkty pszenne. Włączamy je z powrotem do jadłospisu 4 dnia. Oznacza to, że robimy trzydniowe przerwy między jednym a drugim spożyciem danych produktów. Codziennie dozwolone jest spożycie tego samego składnika w różnej postaci. Zaleca się jedzenie 3 niedużych posiłków w ciągu dnia. Ważnym elementem stosowania diety jest prowadzenie dzienniczka żywienia i odnotowywanie w nim, co jedliśmy, co wykluczyliśmy oraz jak to wpłynęło na nasze samopoczucie. Ułożenie jadłospisu diety rotacyjnej nie jest łatwe, dlatego warto w tym celu zgłosić się do specjalisty. Będziemy mieli wtedy pewność, że w jadłospisie nie zabraknie niezbędnych składników odżywczych.

fot. Zdrowie z wyboru
Chcesz spróbować diety rotacyjnej, ale nie wiesz od czego zacząć? Specjalista ułoży skuteczny plan żywieniowy.

Zalety i wady diety rotacyjnej

Zalety:

  • Pomaga określić, które produkty wywołują reakcje alergiczne i pozwala na wykluczenie ich z diety. Pozwala zmniejszyć dokuczliwe objawy, a wyraźne zmiany odczuwalne są już po 30 dniach przestrzegania zasad diety.
  • Zmniejsza ryzyko pojawienia się alergii pokarmowej na nowe produkty.
  • Zapobiega przeciążeniu organizmu alergenami.
  • Urozmaica codzienny jadłospis.

Wady:

  • Jest czasochłonna i wymaga zaangażowania.
  • Wymaga uważnego obserwowania reakcji organizmu na daną grupę produktów.
  • Nie ma możliwości przygotowywania posiłków z wyprzedzeniem, ponieważ codziennie wykorzystywane są inne produkty.

Dla kogo przeznaczona jest dieta rotacyjna?

Dieta rotacyjna szczególnie polecana jest osobom, które uczulone są na kilka lub kilkanaście produktów spożywczych, a także w przypadku alergii o nieznanym pochodzeniu. Często zalecana jest osobom cierpiącym z powodu chorób takich jak:

  • stwardnienie rozsiane,
  • Hashimoto,
  • bielactwo,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • łuszczyca,
  • cukrzyca insulinozależna.

Niektórzy specjaliści są zdania, że nie powinny stosować jej kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.

Dieta rotacyjna węglowodanami

Dieta rotacyjna węglowodanami najczęściej stosowana jest przez osoby, którym zależy na polepszeniu regeneracji po treningu i przyspieszeniu spalania tkanki tłuszczowej. W czasie jej stosowania tydzień dzieli się na 3 części:

  • dni z wysokim spożyciem węglowodanów – zazwyczaj 2 dni, w ciągu których wykonuje się trening partii mięśniowej, na których rozwinięciu zależy nam najbardziej,
  • dzień ze średnim spożyciem węglowodanów – dni, w które wykonujemy trening pozostałych grup mięśniowych,
  • dzień z niskim spożyciem węglowodanów – dni bez treningu.
Ilona Płotek

Ilona Płotek

Jak obniżyć poziom cholesterolu? Jak obniżyć poziom cholesterol...

Dieta, która obniża poziom cholesterolu we krwi.

TA DIETA CZYNI CUDA TA DIETA CZYNI CUDA

Męczą Cię wzdęcia, bóle brzucha i inne nieprzyjemności ze st...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!