zdrowie.wprost.pl
Korzeń imbiru - wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie i łagodzi ból. Poznaj resztę jego niezwykłych właściwości!
zdrowie.wprost.pl
Korzeń imbiru - wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie i łagodzi ból. Poznaj resztę jego niezwykłych właściwości!
Imbir to popularna przyprawa stosowana w kuchni azjatyckiej. Niewiele osób jednak zna jego lecznicze i odchudzające właściwości, dzięki którym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. Działa rozgrzewająco, antybakteryjne, wzmacnia odporność, a do tego dobrze smakuje. Dowiedz się więcej o tej niezwykłej przyprawie. W jakich dolegliwościach pomaga imbir? Kto powinien go unikać?
Imbir znany jest głównie ze swojego zastosowania w kuchni jako przyprawa do mięs, piwa czy wypieków. Dostaniemy go praktycznie w każdym sklepie w postaci świeżej, marynowanej, suszonej oraz sproszkowanej. Rozróżniamy kilka jego gatunków. Cytwarowy i żółty wykorzystuje się w medycynie, natomiast w kuchni zastosowanie ma imbir japoński i lekarski.
(fot. posmakuj-zdrowia.pl)
Imbir ze względu na lekko ostry smak nie jest wskazany dla każdego, ponieważ może podrażnić przewód pokarmowy. Jego spożycie powinny ograniczyć osoby cierpiące na częste bóle żołądka, zgagę, wrzody żołądka i dwunastnicy oraz na refluks żołądkowo-przełykowy. Imbir może także wchodzić w reakcję z lekami przeciwzakrzepowymi. Osoby z kamicą żółciową także powinny zrezygnować z tej przyprawy. Na ilość spożywanego imbiru powinny zwrócić uwagę osoby z nadciśnieniem lub niedociśnieniem, ponieważ może on wpływać na działanie stosowanych przez nie leków.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!