Czy owoce tuczą? Obalamy wszelkie mity!
Najbardziej kaloryczne owoce
Owoce to ważny element naszej codziennej diety. Razem z warzywami powinny stanowić podstawę jadłospisu, ale czy to prawda, że przez nie możemy także przytyć?
Mit dietetyczny
Owoce są cennym źródłem witamin, głównie witaminy C oraz składników mineralnych. Oprócz tego zawierają specyficzne barwniki, enzymy i inne substancje, które mogą wspomagać naturalne funkcje organizmu i bronić jego komórek przed wolnymi rodnikami. Obecny w owocach potas np. jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi u osób dotkniętych nadciśnieniem tętniczym. Ponadto jest niezbędny w przewodzeniu impulsów nerwowych w organizmie. Szczególnie dużo potasu znajduje się w morelach suszonych, ale również w bananach, czarnych porzeczkach i awokado. Dieta bogata w owoce (oraz warzywa) może również przyczyniać się do ładnego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Owoce są także źródłem kwasu foliowego, który uczestniczy w procesach tworzenia krwi oraz w syntezie DNA.
fot. mycompany Polska
Owoce to bardzo korzystny składnik diety dlatego, że mają dużą wartość odżywczą. Dostarczają pewnych ilości magnezu i innych ważnych pierwiastków. Są także sycące ze względu na dużą zawartość wody (do 87%) i błonnika pokarmowego. Dzięki temu mają większą objętość i szybko wypełniają żołądek, jednocześnie dostarczając niewielkich ilości kalorii. Nie dotyczy to jednak owoców suszonych, które należy zaliczyć właściwie do kategorii słodyczy. Owoce suszone są pozbawione wody, rośnie w nich zawartość cukrów na 100 g i tym samym są bardziej kaloryczne. Oto przykładowe zestawienie kaloryczności świeżych oraz suszonych owoców:
- suszone banany (ok. 380 kcal/100 g),
- jagody goji (ok. 370 kcal/100 g),
- suszone śliwki (ok. 300 kcal/100 g),
- suszona żurawina (ok. 300 kcal/100 g),
- rodzynki (ok. 290 kcal/100 g),
- suszone daktyle (ok. 270 kcal/100 g),
- suszone figi (ok. 250 kcal/100 g),
- świeże daktyle (ok. 140 kcal/100 g),
- świeże banany (ok. 90 kcal/100 g),
- świeże figi (ok. 80 kcal/100 g),
- winogrona (ok. 70 kcal/100 g).
Niestety prawdą jest także to, że i w świeżych owocach znajduje się dużo cukrów prostych, dlatego też są one bardziej kaloryczne od warzyw. Nie jest to jednak powód, aby wykluczać je z diety. Cukry również są potrzebne w naszej diecie, choć w umiarkowanej ilości. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia ilość energii z cukrów nie powinna przekraczać 10% energii z diety. Stąd wniosek, że tak naprawdę owoce nie tuczą! Tuczy nadmiar spożywanych kalorii, niezależnie od ich źródła.