Najbardziej kaloryczne owoce

Najbardziej kaloryczne owoce

Owoce to ważny element naszej codziennej diety. Razem z warzywami powinny stanowić podstawę jadłospisu, ale czy to prawda, że przez nie możemy także przytyć?

Mit dietetyczny

Owoce są cennym źródłem witamin, głównie witaminy C oraz składników mineralnych. Oprócz tego zawierają specyficzne barwniki, enzymy i inne substancje, które mogą wspomagać naturalne funkcje organizmu i bronić jego komórek przed wolnymi rodnikami. Obecny w owocach potas np. jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi u osób dotkniętych nadciśnieniem tętniczym. Ponadto jest niezbędny w przewodzeniu impulsów nerwowych w organizmie. Szczególnie dużo potasu znajduje się w morelach suszonych, ale również w bananach, czarnych porzeczkach i awokado. Dieta bogata w owoce (oraz warzywa) może również przyczyniać się do ładnego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Owoce są także źródłem kwasu foliowego, który uczestniczy w procesach tworzenia krwi oraz w syntezie DNA.

fot. mycompany Polska

Owoce to bardzo korzystny składnik diety dlatego, że mają dużą wartość odżywczą. Dostarczają pewnych ilości magnezu i innych ważnych pierwiastków. Są także sycące ze względu na dużą zawartość wody (do 87%) i błonnika pokarmowego. Dzięki temu mają większą objętość i szybko wypełniają żołądek, jednocześnie dostarczając niewielkich ilości kalorii. Nie dotyczy to jednak owoców suszonych, które należy zaliczyć właściwie do kategorii słodyczy. Owoce suszone są pozbawione wody, rośnie w nich zawartość cukrów na 100 g i tym samym są bardziej kaloryczne. Oto przykładowe zestawienie kaloryczności świeżych oraz suszonych owoców:

  • suszone banany (ok. 380 kcal/100 g),
  • jagody goji (ok. 370 kcal/100 g),
  • suszone śliwki (ok. 300 kcal/100 g),
  • suszona żurawina (ok. 300 kcal/100 g),
  • rodzynki (ok. 290 kcal/100 g),
  • suszone daktyle (ok. 270 kcal/100 g),
  • suszone figi (ok. 250 kcal/100 g),
  • świeże daktyle (ok. 140 kcal/100 g),
  • świeże banany (ok. 90 kcal/100 g),
  • świeże figi (ok. 80 kcal/100 g),
  • winogrona (ok. 70 kcal/100 g).  


Niestety prawdą jest także to, że i w świeżych owocach znajduje się dużo cukrów prostych, dlatego też są one bardziej kaloryczne od warzyw. Nie jest to jednak powód, aby wykluczać je z diety. Cukry również są potrzebne w naszej diecie, choć w umiarkowanej ilości. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia ilość energii z cukrów nie powinna przekraczać 10% energii z diety. Stąd wniosek, że tak naprawdę owoce nie tuczą! Tuczy nadmiar spożywanych kalorii, niezależnie od ich źródła.

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Zbawienny wpływ miodu na zdrowie Zbawienny wpływ miodu na zdrow...

Dowiedz się w jakich dolegliwościach warto sięgać po miód.

Szpinak nie taki dobry, jak go malują Szpinak nie taki dobry, jak go...

Niekorzystne właściwości szpinaku, o których być może nie mi...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!