Najbardziej kaloryczne owoce

Najbardziej kaloryczne owoce

Owoce to ważny element naszej codziennej diety. Razem z warzywami powinny stanowić podstawę jadłospisu, ale czy to prawda, że przez nie możemy także przytyć?

Mit dietetyczny

Owoce są cennym źródłem witamin, głównie witaminy C oraz składników mineralnych. Oprócz tego zawierają specyficzne barwniki, enzymy i inne substancje, które mogą wspomagać naturalne funkcje organizmu i bronić jego komórek przed wolnymi rodnikami. Obecny w owocach potas np. jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca i wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi u osób dotkniętych nadciśnieniem tętniczym. Ponadto jest niezbędny w przewodzeniu impulsów nerwowych w organizmie. Szczególnie dużo potasu znajduje się w morelach suszonych, ale również w bananach, czarnych porzeczkach i awokado. Dieta bogata w owoce (oraz warzywa) może również przyczyniać się do ładnego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Owoce są także źródłem kwasu foliowego, który uczestniczy w procesach tworzenia krwi oraz w syntezie DNA.

fot. mycompany Polska

Owoce to bardzo korzystny składnik diety dlatego, że mają dużą wartość odżywczą. Dostarczają pewnych ilości magnezu i innych ważnych pierwiastków. Są także sycące ze względu na dużą zawartość wody (do 87%) i błonnika pokarmowego. Dzięki temu mają większą objętość i szybko wypełniają żołądek, jednocześnie dostarczając niewielkich ilości kalorii. Nie dotyczy to jednak owoców suszonych, które należy zaliczyć właściwie do kategorii słodyczy. Owoce suszone są pozbawione wody, rośnie w nich zawartość cukrów na 100 g i tym samym są bardziej kaloryczne. Oto przykładowe zestawienie kaloryczności świeżych oraz suszonych owoców:

  • suszone banany (ok. 380 kcal/100 g),
  • jagody goji (ok. 370 kcal/100 g),
  • suszone śliwki (ok. 300 kcal/100 g),
  • suszona żurawina (ok. 300 kcal/100 g),
  • rodzynki (ok. 290 kcal/100 g),
  • suszone daktyle (ok. 270 kcal/100 g),
  • suszone figi (ok. 250 kcal/100 g),
  • świeże daktyle (ok. 140 kcal/100 g),
  • świeże banany (ok. 90 kcal/100 g),
  • świeże figi (ok. 80 kcal/100 g),
  • winogrona (ok. 70 kcal/100 g).  


Niestety prawdą jest także to, że i w świeżych owocach znajduje się dużo cukrów prostych, dlatego też są one bardziej kaloryczne od warzyw. Nie jest to jednak powód, aby wykluczać je z diety. Cukry również są potrzebne w naszej diecie, choć w umiarkowanej ilości. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia ilość energii z cukrów nie powinna przekraczać 10% energii z diety. Stąd wniosek, że tak naprawdę owoce nie tuczą! Tuczy nadmiar spożywanych kalorii, niezależnie od ich źródła.

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Fast food - dlaczego są tak niezdrowe Fast food - dlaczego są tak ni...

Niezdrowe jedzenie - szybkie i wygodne. Dlaczego więc warto...

Kwasy Omega 3 Kwasy Omega 3

Kwasy Omega 3 - opis oraz źródło występowania kwasów omega 3...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).