Chcesz wzmocnić odporność? Nie jedz tych produktów!

Chcesz wzmocnić odporność? Nie jedz tych produktów!

Centrum odżywek

Dieta ma ogromny wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Jeśli jesz źle, czujesz się źle. Które produkty osłabiają układ odpornościowy?

Tych produktów unikaj

Cukier

Nie ma wątpliwości, że ograniczenie cukru w diecie pozytywnie wpłynie na nasz wygląd, samopoczucie i przede wszystkim zdrowie. Produkty bogate w cukier zwiększają produkcję białek prozapalnych, które negatywnie wpływają na odporność organizmu. Wykazano, że wysoki poziom cukru we krwi może zaburzać równowagę bakterii jelitowych, tym samym zwiększając ryzyko pojawienia się infekcji. Badania potwierdziły także, że cukier przyczynia się do rozwoju chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.


fot. FD6

Sól

Nadmiar soli może wywoływać zapalenie tkanek i zwiększyć ryzyko chorób autoimmunologicznych. Liczne badania wykazują negatywny wpływ soli na działanie układu immunologicznego. Ponadto zmienia skład mikroflory jelitowej. Według specjalistów spożywanie zbyt dużej ilości soli pogarsza przebieg już występujących chorób, takich jak zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna  czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Smażone potrawy

Smażenie w wysokich temperaturach powoduje powstawanie szkodliwych cząsteczek. Powstają one w wyniku reakcji cukrów z białkami lub tłuszczami. Ich nadmiar w organizmie może przyczynić się do stanów zapalnych i uszkodzenia komórek. Negatywnie wpływają także na mikroflorę jelitową, zwiększają podatność na choroby, w tym niektóre nowotwory i choroby serca. Warto więc zrezygnować z frytek, chipsów, smażonego mięsa i zastąpić je gotowanymmi lub pieczonymi potrawami.

Tłuste potrawy

Dieta bogata w tłuszcze nasycone zaburza pracę układu odpornościowego. Mogą one powodować stany zapalne oraz zwiększać podatność na infekcje. Jedno z badań przeprowadzonych na szczurach sugeruje, że dieta wysokotłuszczowa może powodować zmiany bakteryjne jelit.

Sztuczne słodziki

Niektóre ze sztucznych słodzików, takich jak sukraloza i sacharyna, powodują zaburzenia równowagi mikroflory jelitowej, tym samym obniżają odporność organizmu. Mogą również wywoływać stany zapalne i przyczyniać się do postępu chorób autoimmunologicznych.

Dieta to jeden z głównych czynników wpływających na nasze zdrowie. Dlatego warto przyjrzeć się dokładniej, co każdego dnia trafia na nasze talerze. Jak często w Twojej diecie goszczą powyższe produkty?

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Najzdrowsze kuchnie świata Najzdrowsze kuchnie świata

Poznaj składniki najzdrowszych kuchni świata. Ile z nich jes...

Jak obniżyć poziom cholesterolu? Jak obniżyć poziom cholesterol...

Dieta, która obniża poziom cholesterolu we krwi.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!