Kombucha – co to właściwie jest i dlaczego robi furorę?

Kombucha – co to właściwie jest i dlaczego robi furorę?

Claudia.pl

Kombucha to specyficzny, słodko-kwaśny napój musujący powstający na skutek procesów fermentacji herbaty, cukru i grzyba herbacianego. Tradycyjnie spożywa się ją w Chinach, Japonii oraz Rosji, a od kilku lat jej popularność rośnie na całym świecie. Jak działa kombucha?

Co to jest kombucha?

Kombucha (kombucza), inaczej grzyb herbaciany lub grzybek japoński, to kolonia bakterii i drożdży. Jednak tak naprawdę nie jest grzybem. Ma ona postać galaretowatej, białej lub jasnopomarańczowej masy. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji. Dzięki niemu napój z kambuchy obfituje w kwasy organiczne, m.in.:

  • octowy,
  • glukonowy,
  • glukuronowy,
  • mlekowy,
  • jabłkowy,
  • cytrynowy,
  • szczawiowy.

Oprócz tego zawiera cukry, etanol (nawet do 2%) i dwutlenek węgla. Jest bogaty w witaminy z grupy B i witaminę C. W jego skład wchodzą również białka, tłuszcze, polifenole i składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź

Właściwości grzyba herbacianego

Kombucha swoją popularność zawdzięcza wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Jest naturalnym źródłem cennych składników, które:

  • odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit,
  • hamują działanie wolnych rodników tlenowych,
  • wspomagają odchudzanie,
  • odbudowują odporność po antybiotykoterapii,
  • stabilizują ciśnienie krwi,
  • wspomagają leczenie migreny,
  • poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego,
  • wspomagają leczenie choroby wrzodowej,
  • wspomagają proces detoksykacji organizmu,
  • pomagają przywrócić efektywność naturalnych procesów metabolicznych.

Przeciwwskazania

Nadmierne ilości kombuchy mogą wywoływać zaburzenia ze strony układu pokarmowego (biegunkę i kwasicę mleczanową). Ze względu na zawartość alkoholu i kofeiny nie mogą jej spożywać dzieci i kobiety w ciąży. Nie jest wskazana także osobom cierpiącym na cukrzycę.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dieta Paleo Dieta Paleo

Coraz popularniejsza staje się dieta naszych przodków.

Chcesz wzmocnić odporność? Nie jedz tych produktów! Chcesz wzmocnić odporność? Nie...

Dowiedz się, jak dieta wpływa na naszą odporność.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!