Bonavita
Cukier cukrowi nierówny! Sprawdź to!
Bonavita
Cukier cukrowi nierówny! Sprawdź to!
Niektórym z nas może się wydawać, że skoro nie jemy słodyczy to w naszym organizmie nie ma niepotrzebnych cukórw... Nic bardziej mylnego! Jest wiele produktów, które w swoim składzie mają węglowodany, a nie wyglądają na takie.
Przekąski, śniadanie a nawet obiad pomimo tego, że nie są słodkie spotkamy w nich cukier. Dlaczego? Ponieważ węglowodany są wszędzie! Cukry proste są najlepszym źródłem energii dla naszego organizmu, stąd też ich obecność w pokarmie. Jednak kluczową rolą jest tutaj to, jakie cukry spożywamy!
Wyróżniamy m.in. cukry:
Ciekawostka! Glukoza nazywana jest cukrem gronowym, ponieważ najobficiej występuje w soku z winogron. Fruktoza zaś jest to cukier owocowy, ponieważ naturalnie występuje w owocach (a także: w miodzie i nektarze).
Czysta glukoza i fruktoza wizualnie wyglądają podobnie, różnią się natomiast budową chemiczną. Fruktoza jest słodsza niż glukoza, jednak dla człowieka różnice między tymi cukrami mają znacznie poważniejsze konsekwencje. Glukoza jest natychmiast przekształcana w energię i zaspokaja poczucie głodu, natomiast fruktoza jest magazynowana w postaci tkanki tłuszczowej i zwiększa apetyt na słodycze. Zatem należy na nią uważać!
Węglowodany zawarte są nie tylko w słodyczach i wyrobach cukierniczych. Dostarczamy je również w:
fot. W apteka
Bogate jest w nie także mleko oraz przetwory mleczne, szczególnie smakowe serki i jogurty. Znacznych ilości węglowodanów dostarczają nam również płatki śniadaniowe: czekoladowe, z miodem, zwykłe kukurydziane oraz wszelkiego typu płatki musli, bardzo często oznaczone jako płatki „light”.
Nawet produkty mocno słone, które w ogóle nie kojarzą nam się z cukrem, składają się głównie z węglowodanów. Są to chipsy, chrupki, paluszki, krakersy i wiele innych szybkich przekąsek. Wszystkie te produkty są źródłem łatwoprzyswajalnych węglowodanów i mają średni lub wysoki indeks glikemiczny. Nie oznacza to jednak, że od razu te składniki powinny zniknąć z naszej diety. Wystarczy zrobić rozeznanie i zdecydować, które z nich będą w naszym codziennym odżywianiu.
W naszym pożywieniu, tak jak powyżej wspomniano znajdują się cukry proste i cukry złożone. Aby odżywiać się zdrowo, zachować szczupłą sylwetkę i chronić się przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi, należy spożywać węglowodany złożone, przede wszystkim wielocukry.
Znajdziemy je głównie w postaci skrobi w ziarnach zbóż i produktach z nich powstałych, jak najmniej przetworzonych. Są to:
Jeżeli szukasz dobrego zamiennika cukru, warto zajrzeć do naszego artykułu.
Węglowodany to swego rodzaju paliwo dla naszego mózgu i mięśni. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, które z nich wybieramy częściej - te dobre czy złe!
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!