Żywność ,,light”… czyli jaka?

Żywność ,,light”… czyli jaka?

Przyjazny Dietetyk

Moda na zdrową i ekologiczną żywność rośnie z roku na rok. Na sklepowych półkach obok produktów ,,bio” znaleźć też można te mniej zdrowe - ,,light”. Co w rzeczywistości oznacza ten termin?

Skąd popularność produktów ,,light”? W reklamach przedstawiane są jako zdrowe, zmniejszające ryzyko nadwagi i pomagające pozbyć się zbędnych kilogramów. Jaka jest prawda o produktach ,,light”?

Produkt light – co to znaczy?

Producenci żywności oferują cały wachlarz produktów ,,light”, ,,fit” czy ,,slim”. W sklepach znajdziemy ,,lekkie” napoje, jogurty, płatki śniadaniowe, pieczywo, majonezy, a nawet słodycze.

Produkty ,,light” to takie, w których obniżono zawartość wybranego składnika przynajmniej o 30% w porównaniu z jego ilością w tradycyjnym odpowiedniku. Najczęściej dotyczy to cholesterolu, tłuszczu, cukru, soli, alkoholu bądź kalorii.

Masz problem ze zrzuceniem zbędnych kilogramów? Zobacz, dlaczego nie możesz schudnąć.


fot. Women's Health

Produkty ,,light” – czy warto?

Żywność ,,light” nie jest wcale taka zdrowa, jakby się to mogło wydawać. Tego typu produkty są mocno przetworzone, w związku z tym ich wartość odżywcza jest dużo mniejsza. Naturalnie występujące składniki zastępowane są sztucznymi substancjami, które mają za zadanie imitować pierwotny smak, aromat czy konsystencję.

Naturalnie występujący cukier zazwyczaj zastępuje się aspartamem, maltitolem, sacharyną, fruktozą i mannitolem. Zamiennikiem tłuszczu najczęściej jest guma guar, białko lub mączka chleba świętojańskiego. Często bywa też tak, że jeden składnik zastępowany jest innym. Wtedy produkt „o obniżonej zawartości tłuszczu" staje się produktem pełnym cukru, konserwantów i barwników.

Oprócz tego aby obniżyć kaloryczność produktu, musimy coś z niego usunąć, a coś dodać. W nabiale najczęściej obniża się zawartość tłuszczu, ale wraz z nim pozbywamy się wapnia, witamin A i D. Utrudniamy również ich wchłanianie. Z kolei brakujące składniki często zastępuje woda oraz substancje zagęszczające.

Stosowanie produktów ,,light” może też sprawić, że mniej przywiązujemy wagę do spożywanej ilości ,,fit” batoników czy cukierków. W konsekwencji zamiast schudnąć, przybierzemy na wadze.

Dlatego w celu uzyskania wymarzonej sylwetki eksperci od lat zalecają ruch i zbilansowaną dietę, nie krótkoterminowe ,,diety cud” czy ,,odchudzającą” żywność.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Nietolerancja glutenu Nietolerancja glutenu

Jakie są jej objawy i przyczyny? Co jeść, a czego lepiej uni...

Na czym polega ichtiwegetarianizm? Na czym polega ichtiwegetarian...

Zdrowsza wersja wegetarianizmu?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!