Sushi - lunch idealny?
Sushi to jedna z wielu tradycyjnych potraw kuchni japońskiej. Jest to biały ryż zawinięty w suszone wodorosty nori. Dodaje się do niego kawałki surowej bądź pieczonej ryby, warzyw, omletu oraz nasion sezamu. Wszystko razem tworzy elegancką i smaczną kompozycję, ale czy zdrową?
Japońskie wariacje
Sushi można przyrządzić na bardzo wiele sposobów, z wykorzystaniem rozmaitych składników. Jakie są jego rodzaje?
- Nigiri - jedna z najbardziej podstawowych i najprostszych odmian. Z doprawionego octem, kleistego ryżu ugniata się niewielkie, wydłużonej kulki, na których układane są kawałki ryby, owoców morza lub tamagoyaki - japońskiego omleta.
- Maki - czyli sushi zawijane, to nic innego, jak nigiri owinięte prasowanymi algami morskimi nori. Ryżowe wałeczki formowane są przy pomocy bambusowej maty, a następnie krojone na kawałki. W podstawowej wersji - hoso-maki, czyli cienkie maki - plasterki sushi mają ok. 2-3 cm grubości. W środku znaleźć można zarówno owoce morza, jak i warzywa.
- Futo-maki - to grubsza 4-6-centymetrowa wersja hoso-maki. Często futo-maki podaje się w dekoracyjnej formie z wystającymi kawałkami ogórka lub sałaty.
- Ura-maki - to kolejna z wariacji na temat wodorostowych zawijańców ura-maki, czyli maki odwrócone. Od pierwotnej wersji różni się kolejnością układania warstw. Na bambusowej macie najpierw układany jest klejący ryż, a dopiero potem prasowane nori i reszta dodatków. Jedynymi składnikami wyróżniającymi ura-maki na tle innych rodzajów sushi jest sezam, którym obtaczane są gotowe rolki oraz kawior, dzięki którym danie przyjemnie chrupie w ustach.
fot. facet w kuchni
Czy sushi jest zdrowe? Korzyści, jakie odniesiemy z jedzenia sushi zależą od tego, jakiej jakości składniki zostały wykorzystane do jego przyrządzenia. Podstawą sushi są owoce morza oraz ryby. Ich wartości odżywcze są znakomitym źródłem:
- białka,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- selenu,
- witaminy D,
- witamin z grupy B,
- fosforu.
Kolejny składnik sushi to ryż - cenne źródło węglowodanów złożonych, witamin (C, z grupy B, E), białka. Zawarte w tym daniu warzywa dostarczają witamin, minerałów, błonnika. Bardzo zdrowe są też wodorosty nori używane do zawijania farszu: to bogate źródło witamin, minerałów, białka, węglowodanów oraz jodu, niezbędnego dla prawidłowej pracy tarczycy.
Wydawać by się mogło, że sushi to posiłek niskokaloryczny, ale jak się okazuje jedna, średnia rolka sushi może mieć ok. 300-400 kalorii. Wszystko zależy od gatunku ryby oraz tego, jak dużo ryżu znajdziemy w danej porcji. Jeżeli w wybranej przez nas opcji dodatkami są śmietankowy serek, kremowy sos, majonez lub awokado - kaloryczność sushi może jeszcze bardziej wzrosnąć. Zakładając, że podczas jednego posiłku zjemy 4-5 rolek, całość przyniesie ponad 1500 kalorii, więc wcale nie tak mało! Jednak wszystko jest dla ludzi! Wystarczy, że będziemy jedli z rozwagą i umiarem. Smacznego!
Komentarze