
Czy sushi jest zdrowe? Ile ma kalorii?
Czy sushi jest zdrowe? Ile ma kalorii?
Sushi to jedna z wielu tradycyjnych potraw kuchni japońskiej. Jest to biały ryż zawinięty w suszone wodorosty nori. Dodaje się do niego kawałki surowej bądź pieczonej ryby, warzyw, omletu oraz nasion sezamu. Wszystko razem tworzy elegancką i smaczną kompozycję, ale czy zdrową?
Sushi można przyrządzić na bardzo wiele sposobów, z wykorzystaniem rozmaitych składników. Jakie są jego rodzaje?
fot. facet w kuchni
Czy sushi jest zdrowe? Korzyści, jakie odniesiemy z jedzenia sushi zależą od tego, jakiej jakości składniki zostały wykorzystane do jego przyrządzenia. Podstawą sushi są owoce morza oraz ryby. Ich wartości odżywcze są znakomitym źródłem:
Kolejny składnik sushi to ryż - cenne źródło węglowodanów złożonych, witamin (C, z grupy B, E), białka. Zawarte w tym daniu warzywa dostarczają witamin, minerałów, błonnika. Bardzo zdrowe są też wodorosty nori używane do zawijania farszu: to bogate źródło witamin, minerałów, białka, węglowodanów oraz jodu, niezbędnego dla prawidłowej pracy tarczycy.
Wydawać by się mogło, że sushi to posiłek niskokaloryczny, ale jak się okazuje jedna, średnia rolka sushi może mieć ok. 300-400 kalorii. Wszystko zależy od gatunku ryby oraz tego, jak dużo ryżu znajdziemy w danej porcji. Jeżeli w wybranej przez nas opcji dodatkami są śmietankowy serek, kremowy sos, majonez lub awokado - kaloryczność sushi może jeszcze bardziej wzrosnąć. Zakładając, że podczas jednego posiłku zjemy 4-5 rolek, całość przyniesie ponad 1500 kalorii, więc wcale nie tak mało! Jednak wszystko jest dla ludzi! Wystarczy, że będziemy jedli z rozwagą i umiarem. Smacznego!