Jajka – niedoceniane ,,super foods”
Wprost Zdrowie
Jajka zdecydowanie należą do grupy tzw. super foods - są znakomitym źródłem białka, tłuszczu i wielu innych wartościowych składników odżywczych, np. choliny, luteiny i zeaksantyny. Dlaczego warto jeść jajka każdego dnia?
Wartości odżywcze jajek
W 100 gramach jajek znajdziemy 147 kcal, 12,6 gr białka, 9,9 gr tłuszczu, 0,8 gr węglowodanów. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego białka, dostarczają aminokwasów egzogennych oraz ksantofil i luteinę - ksantofil zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych, a luteina chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Oprócz tego są prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin. Zawierają, m.in:
- witaminę A, D, E, K,
- witaminę B12,
- kwas foliowy,
- wapń,
- potas,
- fosfor,
- cynk,
- żelazo,
- kwasy omega -3 i kwasy omega -6.
fot. abcZdrowie.pl
10 powodów, dla których warto jeść jajka
- Wspomagają odchudzanie. Jajka są bardzo sycące. Wystarczy dodać ugotowane jajko do posiłku a będziemy mieć pewność, że nie najdzie nas ochota na podjadanie przez co najmniej kilka godzin.
- Chronią przed anemią. Jajka są źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement wynosi 10-20 mg. W gotowanym jajku kurzym znajdziemy 1,89 mg żelaza w 100 g. Jego większe ilości zawierają jaja gęsie, kacze i indycze.
- Wzmacniają układ odpornościowy. Wszystko za sprawą zawartych w jajkach witamin A, B12 oraz selenu.
- Poprawiają pamięć. To za sprawą zawartej w jajkach choliny, która jest budulcem neuronów i komórek glejowych w mózgu. Ponadto, wspomaga procesy zapamiętywania i odtwarzania informacji, pobudza układ nerwowy, wspomaga koncentrację oraz ułatwia myślenie.
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. To również dzięki wysokiemu stężeniu choliny, która pozwala na rozkład homocysteiny – aminokwasu, który uszkadza naczynia krwionośne, przez co cholesterol łatwiej osadza się na ściankach naczyń.
- Chronią wzrok. Jajka stanowią źródło przeciwutleniaczy - luteiny i zeaksantyny, które wpływają na zdrowie narządu wzroku. Luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Dieta bogata w jajka zmniejsza ryzyko zaćmy i zwyrodnienia siatkówki oka.
- Wzmacniają mięśnie. Jajka są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka.
- Wzmacniają kości i zęby. Jajka są bogate w witaminę D, niezbędną do prawidłowego przyswajania wapnia.
- Wspomagają prawidłowy rozwój płodu. Cenne składniki odżywcze zapobiegają wielu wadom wrodzonym, np. rozszczepowi kręgosłupa.
- Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. To dzięki dużej zawartości witamin, minerałów i aminokwasów.
Komentarze