Jajka – niedoceniane ,,super foods”

Jajka – niedoceniane ,,super foods”

Wprost Zdrowie

Jajka zdecydowanie należą do grupy tzw. super foods - są znakomitym źródłem białka, tłuszczu i wielu innych wartościowych składników odżywczych, np. choliny, luteiny i zeaksantyny. Dlaczego warto jeść jajka każdego dnia?

Wartości odżywcze jajek

W 100 gramach jajek znajdziemy 147 kcal, 12,6 gr białka, 9,9 gr tłuszczu, 0,8 gr węglowodanów. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego białka, dostarczają aminokwasów egzogennych oraz ksantofil i luteinę - ksantofil zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych, a luteina chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Oprócz tego są prawdziwą skarbnicą minerałów i witamin. Zawierają, m.in:

  • witaminę A, D, E, K,
  • witaminę B12,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor,
  • cynk,
  • żelazo,
  • kwasy omega -3 i kwasy omega -6.
fot. abcZdrowie.pl

10 powodów, dla których warto jeść jajka

  1. Wspomagają odchudzanie. Jajka są bardzo sycące. Wystarczy dodać ugotowane jajko do posiłku a będziemy mieć pewność, że nie najdzie nas ochota na podjadanie przez co najmniej kilka godzin.
  2. Chronią przed anemią. Jajka są źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement wynosi 10-20 mg. W gotowanym jajku kurzym znajdziemy 1,89 mg żelaza w 100 g. Jego większe ilości zawierają jaja gęsie, kacze i indycze.
  3. Wzmacniają układ odpornościowy. Wszystko za sprawą zawartych w jajkach witamin A, B12 oraz selenu.
  4. Poprawiają pamięć. To za sprawą zawartej w jajkach choliny, która jest budulcem neuronów i komórek glejowych w mózgu. Ponadto, wspomaga procesy zapamiętywania i odtwarzania informacji, pobudza układ nerwowy, wspomaga koncentrację oraz ułatwia myślenie.
  5. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. To również dzięki wysokiemu stężeniu choliny, która pozwala na rozkład homocysteiny – aminokwasu, który uszkadza naczynia krwionośne, przez co cholesterol łatwiej osadza się na ściankach naczyń.
  6. Chronią wzrok. Jajka stanowią źródło przeciwutleniaczy - luteiny i zeaksantyny, które wpływają na zdrowie narządu wzroku. Luteina chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Dieta bogata w jajka zmniejsza ryzyko zaćmy i zwyrodnienia siatkówki oka.
  7. Wzmacniają mięśnie. Jajka są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka.
  8. Wzmacniają kości i zęby. Jajka są bogate w witaminę D, niezbędną do prawidłowego przyswajania wapnia.
  9. Wspomagają prawidłowy rozwój płodu. Cenne składniki odżywcze zapobiegają wielu wadom wrodzonym, np. rozszczepowi kręgosłupa.
  10. Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. To dzięki dużej zawartości witamin, minerałów i aminokwasów.
Ilona Płotek

Ilona Płotek

Masło migdałowe vs orzechowe Masło migdałowe vs orzechowe

Które z nich jest zdrowsze?

Dieta na przytycie Dieta na przytycie

Co robić i co jeść, żeby przytyć?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!