Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy

hellozdrowie.pl

Nietolerancja laktozy to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Spowodowana jest brakiem laktazy, czyli enzymu niezbędnego do rozkładu laktozy. Wówczas po spożyciu np. nabiału pojawiają się przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jakie są przyczyny i objawy nietolerancji laktozy? Na czym polega leczenie? Jaką dietę stosować?

Na czym polega

Nietolerancja laktozy to reakcja organizmu pojawiająca się po spożyciu produktów zawierających laktozę - cukier mleczny. Jej przyczyną jest brak (alaktazja) lub niedobór (hipolaktazja) laktazy - enzymu trawiennego, który odpowiada za rozkład laktozy na glukozę i galaktozę. W takiej sytuacji laktoza nie zostaje rozłożona i ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. W konsekwencji tworzą się kwasy i gazy, które działają drażniąco na błonę śluzową, czego konsekwencją są dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przyczyny występowania nietolerancji laktozy dzielą się na:

  • pierwotne (genetyczne) – nieodwracalne niedobory laktazy (wrodzone i nabyte),
  • wtórne (często odwracalne) – spowodowane zanikiem lub spłaszczeniem kosmków jelitowych, przyczynami są m.in. celiakia, alergie, biegunki infekcyjne, wirusowe i bakteryjne, lamblioza, choroba Leśniowskiego-Crohna, chemioterapia i radioterapia, antybiotykoterapia.

Objawy

  • uczucie pełności,
  • biegunki,
  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • "przelewanie" w jamie brzusznej,
  • kolka jelitowa,
  • nudności i wymioty.

Stopień nasilenia objawów zależy od ilości spożytej laktozy (im większa dawka, tym bardziej nasilone są objawy) oraz od stopnia niedoboru laktazy w organizmie. Objawy najczęściej pojawiają się po kilku lub kilkunastu godzinach od spożycia tego cukru. Z tego powodu chorzy często nie wiążą dolegliwości ze spożywaniem nabiału.

Diagnoza

W celu rozpoznania nietolerancji laktozy wykonuje się:

  • test tolerancji laktozy – badanie stężenia glukozy we krwi przed i po spożyciu laktozy,
  • wodorowy test oddechowy – badanie poziomu wodoru w oddechu po obciążeniu rozpuszczoną w wodzie laktozą,
  • biopsję jelita cienkiego i ocena aktywności laktazy w rąbku szczoteczkowym,
  • endoskopię - najbardziej skuteczną z metod; w trakcie badania endoskopowego pobierany jest wycinek jelita cienkiego, aby określić w nim zawartość laktazy,
  • badanie molekularne polimorfizmu genu laktazy - pomaga wykluczyć hipolaktazję u dorosłych,
  • próbę eliminacyjną - polega na wyeliminowaniu przez pacjenta przez okres dwóch tygodni z diety produktów zawierających laktozę. Obserwuje się czy w trakcie tego okresu objawy znikają, i czy po włączeniu ich z powrotem powracają.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. kwestia zdrowia.eu)

Inne źródła laktozy:

  • pieczywo,
  • wyroby cukiernicze,
  • lody,
  • słodycze,
  • płatki zbożowe,
  • przekąski,
  • puree ziemniaczane w proszku,
  • zupy instant,
  • czekolada,
  • margaryna,
  • sosy sałatkowe,
  • majonez,
  • konserwy mięsne.
Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dlaczego warto gotować na parze? Dlaczego warto gotować na parz...

Jest więcej korzyści, niż Ci się wydaje!

Smukłe ciało bez wysiłku  Smukłe ciało bez wysiłku 

Smukłe ciało bez wysiłku - czy to możliwe? Odpowiadamy!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!