Kombucha - słodki napój
Kombucza lub kombucha to napój ze sfermentowanej herbaty, który powstaje dzięki grzybowi herbacianemu, zwanemu też grzybkiem japońskim. W ostatnich latach stała się bardzo popularna. Co jest tego przyczyną?
Najzdrowsza herbata na świecie
Kombucha to doskonała alternatywa dla lemoniad i innych napojów, którymi w gorące lato gasimy nasze pragnienie. Jak wygląda? Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje słodki napój. Jego właściwości zdrowotne ludzie doceniają od lat i nic w tym dziwnego, ponieważ zawiera on liczne kwasy organiczne, m.in.
- kwas octowy, mlekowy i glukonowy,
- witaminy z grupy B,
- kwas askorbinowy (witamina C),
- składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.
W składzie napoju z kombuchy można znaleźć również alkohol!
(fot. przelom) Wygląda apetycznie?
Według opinii osób, które spożywają ten napój kombucha dodaje energii i polepsza koncentrację. Skutecznie usuwa objawy zmęczenia, ale również inne dolegliwości. Wspomaga także pracę wątroby i oczyszczanie organizmu z toksyn, pomaga zwalczać bóle głowy, jak i wykazuje działanie przeciwzapalne. Kombucha jest stosowana przez osoby cierpiące na dnę moczanową (zmniejsza stężenie kwasu moczowego), wrzody żołądka czy mające duży poziom cholesterolu. Dobrze wpływa również na pracę jelit.
Kombuchę można przygotować samodzielnie we własnym domu. Co nam będzie potrzebne?
- Kombucha,
- słoik,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 3 torebki herbaty,
- 2 l wody filtrowanej,
- 150 gramów cukru – najlepiej trzcinowego,
- gaza,
- gumka recepturka.
Następnie wystarczy, że zaparzymy herbatę, dodamy cukier i całość dobrze wymieszamy. Odstawimy napój do ostygnięcia, a gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodamy 200 ml starego wywaru z kombuchy. Jeśli przygotowujemy kombuchę pierwszy raz, zamiast wywaru dodajmy 2 łyżki octu jabłkowego. Na sam koniec wkładamy do naczynia grzybka herbacianego. Całość zakrywamy gazą i nakładamy na nią gumkę recepturkę. Napój odstawiamy w suche i zaciemnione miejsce na 7-10 dni. Temperatura pomieszczenia nie powinna być większa niż 25 st.C. i gotowe!
Komentarze