Jesień - sezon na katar, gorączkę i ból gardła... Jak temu zapobiegać?
Włącz te składniki do swojej diety
Jesień to idealny moment, aby zbudować odporność i wzmocnić swój organizm. Dowiedz się, jakie składniki należy włączyć do swojej diety, by nie chorować!
Zbuduj odporność
Czego jeść więcej a czego unikać podczas jesiennej diety? Nasze odżywianie warto wzbogacić w witaminy i minerały. Najważniejsząz nich, której uzupełnianie należy rozpocząć już od września, jest bezapelacyjnie witamina D. Jej źródła znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich, olejach oraz jajach. Należy także zadbać o odpowiednią podaż witaminy E, której możemy szukać w olejach roślinnych. Obowiązkowo również witamina C, która ma wpływ na odporność organizmu, co jest szczególnie istotne zwłaszcza w sezonie jesiennym. Jej źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce oraz ich przetwory.
Jesień to idealny okres na włączenie do swojej diety sezonowych warzyw korzeniowych, liściastych oraz zdrowych kiszonek. Przede wszystkim chodzi o:
- marchew,
- pietruszkę,
- selera,
- buraki,
- dynie,
- kapustę,
- szpinak,
- jarmuż.
Lista powyżej to bogactwo witamin, minerałów i cennych składników.
fot. lightbox
Jeżeli chodzi o owoce to nie możemy zapomnieć o soczystych, polskich jabłkach oraz gruszach! Ale nie tylko! Śliwki, pigwa i winogron to produkty, które powinny także znaleźć się w naszej codziennej diecie. Na surowo, w postaci soków lub dżemów. Bardzo ważne jest też regularne jedzenie kiszonek: z kapusty czy ogórków, które pozytywnie wpływają na florę bakteryjną i układ pokarmowy, zwiększając odporność.
Ryby i owoce morza to kolejny ważny element diety. Są źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,witamin A, D, E i B i składników mineralnych, głównie białka. Sięgaj po tłuste ryby morskie, jak łosoś, makrela, śledź, halibut czy sardynki. Przyrządzaj je w zdrowy sposób na grillu, w piekarniku lub na parze z dodatkiem sezonowych warzyw.
Po co jeszcze warto sięgnąć jesienią? Oczywiście po rośliny strączkowe! Groch, fasola, ciecierzyca, soczewica i soja są doskonałym źródłem białka, węglowodanów i błonnika. Mają niski indeks glikemiczny, przy tym są sycące. Zawierają dużo witamin z grupy B i składników mineralnych: żelazo, magnes, potas, jod. Zmniejszają ryzyko chorób serca, miażdżycy i obniżają cholesterol.