Włącz te składniki do swojej diety

Włącz te składniki do swojej diety

Jesień - sezon na katar, gorączkę i ból gardła... Jak temu zapobiegać?

Jesień to idealny moment, aby zbudować odporność i wzmocnić swój organizm. Dowiedz się, jakie składniki należy włączyć do swojej diety, by nie chorować!

Zbuduj odporność

Czego jeść więcej a czego unikać podczas jesiennej diety? Nasze odżywianie warto wzbogacić w witaminy i minerały. Najważniejsząz nich, której uzupełnianie należy rozpocząć już od września, jest bezapelacyjnie witamina D. Jej źródła znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich, olejach oraz jajach. Należy także zadbać o odpowiednią podaż witaminy E, której możemy szukać w olejach roślinnych. Obowiązkowo również witamina C, która ma wpływ na odporność organizmu, co jest szczególnie istotne zwłaszcza w sezonie jesiennym. Jej źródłem są przede wszystkim warzywa i owoce oraz ich przetwory. 

Jesień to idealny okres na włączenie do swojej diety sezonowych warzyw korzeniowych, liściastych oraz zdrowych kiszonek. Przede wszystkim chodzi o:

  • marchew,
  • pietruszkę,
  • selera,
  • buraki,
  • dynie,
  • kapustę,
  • szpinak,
  • jarmuż.

Lista powyżej to bogactwo witamin, minerałów i cennych składników.

fot. lightbox

Jeżeli chodzi o owoce to nie możemy zapomnieć o soczystych, polskich jabłkach oraz gruszach! Ale nie tylko! Śliwki, pigwa i winogron to produkty, które powinny także znaleźć się w naszej codziennej diecie. Na surowo, w postaci soków lub dżemów. Bardzo ważne jest też regularne jedzenie kiszonek: z kapusty czy ogórków, które pozytywnie wpływają na florę bakteryjną i układ pokarmowy, zwiększając odporność. 

Ryby i owoce morza to kolejny ważny element diety. Są źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3,witamin A, D, E i B i składników mineralnych, głównie białka. Sięgaj po tłuste ryby morskie, jak łosoś, makrela, śledź, halibut czy sardynki. Przyrządzaj je w zdrowy sposób na grillu, w piekarniku lub na parze z dodatkiem sezonowych warzyw.

Po co jeszcze warto sięgnąć jesienią? Oczywiście po rośliny strączkowe! Groch, fasola, ciecierzyca, soczewica i soja są doskonałym źródłem białka, węglowodanów i błonnika. Mają niski indeks glikemiczny, przy tym są sycące. Zawierają dużo witamin z grupy B i składników mineralnych: żelazo, magnes, potas, jod. Zmniejszają ryzyko chorób serca, miażdżycy i obniżają cholesterol.

 

 

TOP 10 najzdrowszych ryb TOP 10 najzdrowszych ryb

Smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Dlaczego warto jeść ry...

Czy syrop klonowy jest zdrowy? Czy syrop klonowy jest zdrowy?

Syrop klonowy zamiast cukru?

Powiązane