Czy banany można jeść na diecie?

Czy banany można jeść na diecie?

fleksitarianizm.pl

Co warto wiedzieć o bananach?

Banan jest jednym z częściej wybieranych owoców, i nic w tym dziwnego! Oprócz tego, że stanowi zdrową, słodką i sycącą przekąskę, jest doskonałym źródłem potasu i innych składników odżywczych. Ile kalorii ma banan? Czy można go jeść na diecie?

Ile kalorii ma banan?

Banan jest owocem wysokokalorycznym - w 100 gramach ma 89 kcal, w tym 23 g węglowodanów, 1,1 g białka i 0,3 g tłuszczu. Suszone banany mają z kolei aż 538 kcal w 100 g. Często znajdziemy je w muesli czy granoli. Nie są jednak zdrowe. Plasterki banana są smażone i z tego względu zawierają duże ilości tłuszczu - w 100 gramach nawet 31 gramów. Wysoka kaloryczność bananów nie oznacza, że trzeba z nich rezygnować na diecie odchudzającej – można je spożywać, ale w ograniczonych ilościach, pamiętając o zachowaniu deficytu kalorycznego.

Wartość odżywcza banana

Mimo sporej ilości kalorii, warto jadać banany nawet codziennie. Dostarczają cennych składników odżywczych oraz błonnik pokarmowy. Są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów i szybko sycą. Znajdziemy w nich witaminę C, witaminy z grupy B, ale przede wszystkim duże ilości potasu (358 mg w 100 g) i magnezu (27 mg w 100 g) oraz fosfor, wapń i żelazo.


fot. Zachowajmy zdrowie

Właściwości zdrowotne bananów

Banan to przede wszystkim doskonałe źródło potasu, który jest potrzebny dla zdrowia układu krążenia, prawidłowej pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego. Z tego względu banany powinny znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze i inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Pektyny zawarte w bananach działają antymiażdżycowo, pomagają obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Działają także żelująco w układzie pokarmowym, są więc naturalnym środkiem na biegunkę.

Banany dużą popularnością cieszą się wśród sportowców. Amatorzy intensywnego wysiłku fizycznego często sięgają po ten owoc, ponieważ stanowi on źródło szybko wchłanialnych węglowodanów prostych, które w ciągu zaledwie 15 minut dostają się do krwi, podwyższając poziom glukozy. Tym samym dostarczają zastrzyk energii i umożliwiają kontynuowanie aktywności fizycznej.

Spożycie bananów zaleca się także osobom cierpiącym na wrzody żołądka. Związki zawarte w owocu stymulują wydzielanie śluzu, który tworzy w żołądku warstwę ochronną. Neutralizują również kwasy żołądkowe, co pozwala pozbyć się dokuczliwej zgagi.

Banany zawierają również: dopaminę, która pozytywnie wpływa na nastrój i poprawia pamięć. witaminę B6 i magnez, które pomagają się zrelaksować, a także tryptofan, który rozkładając się w organizmie, uwalnia serotoninę nazywaną hormonem szczęścia. Z tego względu owoce te powinny stanowić nieodłączny element diety przy depresji i zaburzeniach nastroju.

7 mitów na temat odchudzania, w które musisz przestać wierzyć! 7 mitów na temat odchudzania,...

Obalamy najczęściej powtarzane mity!

Najlepsze źródła błonnika pokarmowego Najlepsze źródła błonnika poka...

Dowiedz się, gdzie jest go najwięcej.

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!