8 przypraw, które skutecznie wspomagają trawienie

8 przypraw, które skutecznie wspomagają trawienie

smakistyl.pl

Nie tylko dodają smaku, ale wspierają także nasz układ pokarmowy!

Zioła i przyprawy wykazują szeroki wachlarz właściwości zdrowotnych – wspomagają odchudzanie, zapobiegają chorobom i łagodzą ból. Które z nich wspomagają trawienie?


fot. MyFitness.pl

TOP 8 przypraw na lepsze trawienie

Kolendra

Łagodzi skurcze jelit, wspomaga leczenie niestrawności, jest polecana osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego. Przyspiesza procesy detoksykacji organizmu, pomaga obniżyć poziomu cukru we krwi, reguluje także poziom ,,złego” cholesterolu.

Koper włoski

Stymuluje produkcję soków żołądkowych, łagodzi skurcze mięśni gładkich, zgagę, niestrawność i objawy zespołu jelita drażliwego. Stanowi również cenne źródło błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, tym samym zapobiega zaparciom.

Imbir

Związki w nim zawarte łagodzą podrażnienia błony żołądka oraz jelit. Imbir stymuluje wydzielanie żółci oraz enzymów niezbędnych do prawidłowych procesów trawienia. Zmniejsza napięcie mięśni jelitowych, zapobiega wzdęciom, jest także skutecznym środkiem na dolegliwości żołądkowo-jelitowe, np. nudności.

Pieprz

Usprawnia pracę wątroby, przyspiesza przemianę materii, pobudza układ pokarmowy do wzmożonej pracy. Dzięki sporej zawartości chromu, zmniejsza również apetyt na słodycze.

Rozmaryn

Przeciwutleniacze zawarte w rozmarynie chronią wątrobę przed uszkodzeniami, a nawet mogą wspomagać leczenie marskości.

Kardamon

Zapobiega wzdęciom, łagodzi skurcze mięśni gładkich brzucha. Niweluje mdłości, objawy niestrawności, a także chroni przed zatruciem pokarmowym. Jest także źródłem limonenu, który wspomaga redukcję kamieni żółciowych. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz moczopędne, dlatego zapobiega retencji wody w organizmie.

Kozieradka

Wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprawia, że kozieradka pobudza perystaltykę jelit, a tym samym redukuje zaparcia. Wspomaga także leczenie choroby wrzodowej żołądka. Działa ochronnie na wątrobę, zapobiega też chorobom pasożytniczym układu pokarmowego.

Mięta

Jej zbawienny wpływ na układ pokarmowy jest znany od dawna. Wspomaga prawidłową pracę układu trawiennego, eliminuje nieprzyjemne uczucie przepełnienia, łagodzi skurcze brzucha i pobudza wydzielanie żółci.

Żurawina i jej wpływ na zdrowie Żurawina i jej wpływ na zdrowi...

Żurawina to źródło cennych składników odżywczych. Dowiedz si...

Dieta geniusza, czyli co jeść, by się lepiej uczyć Dieta geniusza, czyli co jeść,...

Te produkty ułatwią naukę każdemu!

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!