Dieta biblijna – co o odżywianiu mówi Pismo Święte?

Dieta biblijna – co o odżywianiu mówi Pismo Święte?

Bóg i cała reszta

Jaki wpływ na zdrowie może mieć dieta ludzi ze Starego Testamentu? Przekonał się o tym amerykański naturopata Jordan Rubin, a swoje obserwacje opisał w książce - ,,Dieta Stwórcy”. Jak wyglądał jadłospis bohaterów biblijnych przypowieści?

Autor diety biblijnej zmagał się z chorobą Leśniowskiego-Crohna (nieswoistym zapaleniem jelit). Szukał pomocy u wielu specjalistów, ale żadne zaproponowane mu leczenie nie przynosiło rezultatów. Ratunku zaczął szukać w modlitwie. Wtedy to postanowił przeanalizować Pismo Święte pod kątem sposobu odżywiania się przedstawionych w nim osób. Zmiany wprowadził w życie i… cudownie ozdrowiał.

Zasady diety biblijnej

Dieta biblijna trwa 40 dni, jednak nie ma nic wspólnego z poszczeniem, do którego odwołuje się czas jej trwania. Jest podzielona na trzy etapy:

  • Etap pierwszy - trwa 2 tygodnie. W ich trakcie spożywa się ryby, mięso i warzywa. Nie można jeść owoców, roślin strączkowych i węglowodanów.
  • Etap drugi - również trwa 2 tygodnie. Do jadłospisu z pierwszego etapu dodajemy kasze i pieczywo pełnoziarniste.
  • Etap trzeci - trwa 12 dni. Do diety włącza się owoce i rośliny strączkowe.

Autor zachęca, aby w każdym tygodniu diety jeden dzień wstrzymać się od jakiegokolwiek jedzenia i ograniczyć się wyłącznie do wody i soków warzywnych. Inną ważną kwestią jest aktywność fizyczna i częste przebywanie na świeżym powietrzu.


fot. Stalowe Zdrowie

Co jeść na diecie biblijnej?

Wszystkie wybierane produkty powinny być świeże, niskoprzetworzone i najlepiej ekologiczne. Jadłospis uwzględnia:

  • warzywa – najlepiej surowe, niskoskrobiowe: ogórek, papryka, pomidor, kapusta, brokuł, kalafior,
  • nieprzetworzone ziarna zbóż – proso, kukurydza, żyto, jęczmień, owies,
  • orzechy – nerkowca, brazylijskie, pekan, migdały,
  • nasiona – sezam, len, pestki dyni i słonecznika,
  • wołowinę i drób – gotowane lub pieczone, najlepiej z hodowli ekologicznych,
  • tłuszcze – oliwa z oliwek, olej lniany;
  • ryby dziko żyjące – dorsz, śledź, pstrąg, łosoś, makrela,
  • nabiał – kefir, maślanka, jogurt i jajka.

Jakich produktów unikać?

  • Produktów wysoko przetworzonych,
  • ryb ze stawów hodowlanych,
  • owoców morza,
  • mięsa wieprzowego,
  • białego pieczywa,
  • ryżu,
  • makaronu,
  • cukru.

Dieta biblijna – tak czy nie?

Dieta biblijna nie jest z założenia redukcyjna, choć stosując jej zasady, można schudnąć nawet 10 kilogramów. Jej twórca zapewnia o skuteczności opracowanych przez siebie reguł, w kontekście poprawy zdrowia i samopoczucia. Bez wątpienia wyeliminowanie z jadłospisu produktów wysokoprzetworzonych, cukru i węglowodanów prostych, może sprzyjać poprawie zdrowia, a nawet zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym. 

Dieta biblijna jest planem żywieniowym, który faktycznie może przyczynić się do poprawy zdrowia i pozbyciu się nadwagi. Odpowiednia ilość białka, tłuszczu, witamin, minerałów i błonnika zapewnia uczucie sytości, podaż kaloryczną na właściwym poziomie, a także pozwala uzupełnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jest to kolejna propozycja dla tych, którym zależy na zdrowej utracie masy ciała i poprawie samopoczucia, bez stosowania krótkotrwałych, drakońskich diet.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czerwona soczewica - wartościowy składnik diety Czerwona soczewica - wartościo...

Właściwości prozdrowotne czerwonej soczewicy.

Jak działa kolagen na stawy, włosy i skórę? Jak działa kolagen na stawy, w...

Kolagen - dlaczego jest aż tak ważny?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!