Onet Gotowanie
Jakie właściwości ma najsłynniejsza pasta na świecie?
Onet Gotowanie
Jakie właściwości ma najsłynniejsza pasta na świecie?
Guacamole – prosta w przygotowaniu, smaczna i niezwykle zdrowa zielona pasta, o której słyszał każdy z nas. Co zawiera i jak wpływa na nasze zdrowie?
Guacamole podbija serca nie tylko smakiem, ale i właściwościami jej głównego składnika, czyli awokado. Liczne badania potwierdzają zbawienny wpływ tego owocu na organizm.
Czym jest guacamole? Guacamole to pasta lub sos, przygotowywany na bazie awokado, soku z limonki lub cytryny oraz soli. Niektóre przepisy rozszerzone są o czerwoną cebulę, kolendrę, papryczki chilli czy pomidory. Guacamole można spożywać z pieczywem, jako dodatek do tortilli, nachosów, naleśników czy tostów. Nie tylko świetnie smakuje, ale dostarcza także cennych składników odżywczych.
fot. Po Prostu Pycha
Głównym składnikiem guacamole jest awokado, w którym znajdziemy całe mnóstwo witamin, minerałów i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Owoc zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, E, K, kwas foliowy, kwas pantotenowy, wapń, żelazo, potas, fosfor i miedź.
Guacamole to źródło zdrowych tłuszczy oraz wielu witamin i minerałów. Jeszcze dziś wypróbuj sprawdzony przepis na tę wyjątkową pastę!
Po przygotowaniu guacamole została Ci pestka? Sprawdź, jak ją wykorzystać!
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!