Jakie są sekrety zdrowego grillowania?

Jakie są sekrety zdrowego grillowania?

Wiosna, coraz cieplejsze dni i dobre jedzenie, prosto z grilla - to wszystko czego nam potrzeba do szczęścia! Ale czy nasze potrawy są zdrowe? Czy przygotowaliśmy je odpowiednio? 

Sekrety grillowania

Grillowanie - kładziemy kawałek mięsa lub kiełbasy na ruszcie i... gotowe. Nic bardziej mylnego! Jak się okazuje, jest to prawdziwa sztuka! Żeby zjeść smacznie i zdrowo, musimy zwrócić uwagę na kilka aspektów. Jakich?

Przede wszystkim należy zadbać o nasz sprzęt. Odpowiednie przygotowanie grilla, czyli m.in. wyczyszczenie rusztu to podstawa. Oprócz tego warto także pamiętać o odpowiednim doborze brykietu. Jaki wybrać? Najlepszym rozwiązaniem będzie węgiel z drzew liściastych (drzewa iglaste zawierają żywice, które podczas spalania mogą powodować wydzielanie niekorzystnych substancji). Ważne jest także, aby rozpalać grilla za pomocą przeznaczonej do tego podpałki. Kartony, gazetki reklamowe czy inne zbędne w domu palne materiały wydają nam się idealne do tego zadania, ale mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.

fot. Dziennik Zachodni

Co jeszcze musimy wiedzieć? Zdrowe grillowanie to przygotowywanie potraw na specjalnych tackach na grilla. Umieszczając na nich mięso, zapobiegamy skapywaniu tłuszczu, a tym samym wydzielaniu się szkodliwych związków. Takie jednorazowe naczynia wykonane są z aluminium, które przepuszcza ciepło i nie przeszkadza w pieczeniu, za to zapewnia nam nie tylko smaczny, ale i zdrowy posiłek.

Marynata

Mimo, że w sklepach dostępne są kuszące, gotowe dania na grilla, lepiej zdecydować się na samodzielne przyprawienie mięsa. Nie jest to wcale trudne! Podstawą dobrej marynaty jest oliwa i sok z cytryny albo ocet. Dlaczego? Kwaśne dodatki sprawiają, że mięso kruszeje, a zioła i przyprawy wnikają do środka.

Dobór produktów

Przed przygotowaniem grillowego menu należy sprawdzić skład i sposób konserwowania i mięsa, i wędlin, które chcemy kupić. Uwaga! Pamiętajmy, że nie wolno grillować kiełbas, wędlin, konserwowanych azotynem sodu (E250), w czasie ich smażenia powstają trujące substancje! Na naszym grillu nie może zabraknąć warzyw! Możemy zrobić np. szaszłyki - to łatwe do przygotowania i zdrowe, pełne witamin danie. Wystarczy nabić na wykałaczkę cukinię, bakłażana, cebulę, paprykę, ewentualnie jakieś mięso i gotowe!

Odpowiednia technika grillowania 

Przygotowanie pysznego i zdrowego mięsa z grilla wymaga nieco wysiłku, ale jeśli poświęcimy mu trochę czasu, w pełni wydobędziemy jego walory smakowe. Zwróćmy uwagę na to, aby mięso miało temperaturę otoczenia. Wówczas kładziemy je na ruszt, gdy mamy już żar, a nie żywy ogień!

Pamiętajmy także o tym, aby pilnować czasu przygotowywania mięsa. Niedopieczone lub przypalone danie może zawierać szkodliwe związki chemiczne, dlatego najlepiej kontrolować jego temperaturę za pomocą termometru z nakłuwaczem. Miłego grillowania i smacznego!

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Ryż – jego rodzaje i wartości odżywcze Ryż – jego rodzaje i wartości...

Dowiedz się, jak poszczególne rodzaje ryżu wpływają na zdrow...

Najlepsze sposoby na obniżenie cholesterolu Najlepsze sposoby na obniżenie...

Cholesterol - co wpływa na jego wysokie stężenie we krwi i j...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!