wszystkoojedzeniu.pl
Które z nich jest zdrowsze?
wszystkoojedzeniu.pl
Które z nich jest zdrowsze?
Masło orzechowe zyskuje ogromną popularność, ale czy jest zdrowe? Na rynku pojawia się coraz więcej alternatyw dla tego typu produktów, m.in. masło migdałowe. Które z nich jest lepsze?
Zarówno migdały, jak i orzechy ziemne są źródłem białka, jednak nie posiadają tyle aminokwasów, co na przykład rośliny strączkowe. Oba masła posiadają duże pokłady witaminy E, która zmniejsza stany zapalne i ryzyko chorób serca. Jednak jak wskazuje analiza, masło migdałowe zawiera więcej składników odżywczych niż masło orzechowe. W pierwszym produkcie znajdziemy np. większą ilość magnezu, fosforu, potasu oraz wapnia. Masło migdałowe może być także dobrą alternatywą dla osób, które posiadają alergię na orzeszki ziemne.
Wartości odżywcze:
fot. Facet i kuchnia
Witaminy:
Minerały:
Choć najpopularniejszym zastosowaniem zarówno masła orzechowego, jak i migdałowego jest po prostu smarowanie nimi kanapek, to produkty te możemy użyć do znacznie większej ilości posiłków, np. do sosów, owsianek oraz koktajli. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, ponieważ są to produkty wysokokaloryczne. A Ty, pod jaką postacią jesz takie słodkie masełko?
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!