Masło migdałowe vs orzechowe

Masło migdałowe vs orzechowe

wszystkoojedzeniu.pl

Które z nich jest zdrowsze?

Masło orzechowe zyskuje ogromną popularność, ale czy jest zdrowe? Na rynku pojawia się coraz więcej alternatyw dla tego typu produktów, m.in. masło migdałowe. Które z nich jest lepsze?

Masło vs masło

Zarówno migdały, jak i orzechy ziemne są źródłem białka, jednak nie posiadają tyle aminokwasów, co na przykład rośliny strączkowe. Oba masła posiadają duże pokłady witaminy E, która zmniejsza stany zapalne i ryzyko chorób serca. Jednak jak wskazuje analiza, masło migdałowe zawiera więcej składników odżywczych niż masło orzechowe. W pierwszym produkcie znajdziemy np. większą ilość magnezu, fosforu, potasu oraz wapnia. Masło migdałowe może być także dobrą alternatywą dla osób, które posiadają alergię na orzeszki ziemne.

Wartości odżywcze:

  • Kalorie: masło migdałowe - ok. 4% więcej niż masło orzechowe.
  • Węglowodany: masło orzechowe - ok. 15% więcej niż masło migdałowe.
  • Tłuszcze: masło migdałowe - ok. 10% więcej niż masło orzechowe.
  • Błonnik: masło migdałowe - ok. 22% więcej niż masło orzechowe.
  • Białko: masło orzechowe - ok. 15% więcej niż masło migdałowe.
  • Woda: masło migdałowe - ok. 30% więcej niż masło orzechowe.

fot. Facet i kuchnia

Witaminy:

  • Witamina B1 (Tiamina): masło orzechowe - ok. 159% więcej niż masło migdałowe.
  • Witamina B2 (Ryboflawina): masło migdałowe - ok. 88% więcej niż masło orzechowe.
  • Witamina B3 (Niacyna): masło orzechowe - ok. 334% więcej niż masło migdałowe.
  • Witamina B6: masło orzechowe - ok. 306% więcej niż masło migdałowe.
  • Witamina B9 (Kw. foliowy): masło orzechowe - ok. 74% więcej niż masło migdałowe.
  • Witamina E: masło migdałowe - ok. 74% więcej niż masło orzechowe.

Minerały:

  • Wapń: masło migdałowe - ok. 87% więcej niż masło orzechowe.
  • Żelazo: masło migdałowe - ok. 46% więcej niż masło orzechowe.
  • Magnez: masło migdałowe - ok. 43% więcej niż masło orzechowe.
  • Fosfor: masło migdałowe - ok. 99% więcej niż masło orzechowe.
  • Potas: masło migdałowe - ok. 0% więcej niż masło orzechowe.
  • Sód: masło orzechowe - ok. 6843% więcej niż masło migdałowe.
  • Cynk: masło migdałowe - ok. 99% więcej niż masło orzechowe.

Choć najpopularniejszym zastosowaniem zarówno masła orzechowego, jak i migdałowego jest po prostu smarowanie nimi kanapek, to produkty te możemy użyć do znacznie większej ilości posiłków, np. do sosów, owsianek oraz koktajli. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, ponieważ są to produkty wysokokaloryczne. A Ty, pod jaką postacią jesz takie słodkie masełko?

 

 

 

 

Żywność funkcjonalna Żywność funkcjonalna

Wiecie, co to jest żywność funkcjonalna? Z chęcią przybliżym...

Pył Pszczeli – Naturalny Skarb dla Zdrowia i Witalności Pył Pszczeli – Naturalny Skarb...

Pył pszczeli to małe, zaskakujące ziarenka, które kryją w so...

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!