Naturalne źródła kwasu foliowego

Naturalne źródła kwasu foliowego

Nowa farmacja

Do czego jest potrzebny kwas foliowy w organizmie i jaką rolę odgrywa? Poznaj szczegóły!

Zdrowie w pigułce

Kwas foliowy i jego pochodne są niezwykle ważne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Co ciekawe, wbrew powszechnej opinii nie należy ograniczać się do suplementacji tej witaminy tylko w okresie ciąży. Kwas foliowy może występować pod innymi nazwami: jako witamina B9, kwas pteroiloglutaminowy, folan, folacyna, a jego pochodne określone zostały jako foliany. 

Pod względem budowy chemicznej jest to połączenie zasady pterydynowej, kwasu p-aminobenzoesowego (PABA) oraz kwasu glutaminowego. Omawiana witamina wykazuje najwyższą aktywność biologiczną jako tetrahydrofolian (TH4-folian).

Kwas foliowy jest substancją niezbędną do przeprowadzania wielu procesów metabolicznych, do syntezy puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów. Niewielką część potrzebnych człowiekowi folianów jest w stanie wytworzyć mikrobiota jelitowa. Głównym źródłem kwasu foliowego jest jednak pożywienie, a szczególnie:

  • warzywa: sałata, szpinak, brokuły, kapusta, kalafior, brukselka, szparagi, bób, zielony groszek, buraki, pomidory,
  • ziarna, orzechy, pełnoziarniste pieczywo,
  • owoce cytrusowe, np. pomarańcze,
  • produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, jaja, sery,
  • drożdże.

fot. Cheers

Po co nam kwas foliowy?

Foliany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w zakresie działania układu krwionośnego i nerwowego. Jest on kluczowy w biochemicznych przemianach niektórych aminokwasów (m.in. seryny i glicyny, metioniny i homocysteiny, histydyny i kwasu glutaminowego) oraz kwasów nukleinowych. Poza tym foliany są wbudowywane w erytroblasty czyli komórki macierzyste czerwonych krwinek, co chroni przed anemią. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego poprzez wpływ na powstawanie neuroprzekaźników takich jak dopamina, adrenalina i noradrenalina. 

Na niedobory kwasu foliowego cierpią między innymi alkoholicy oraz osoby palące papierosy. Szczególną grupę osób, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na kwas foliowy, stanowią kobiety w ciąży. Zbyt niskie stężenie folianów jest niebezpieczne dla zdrowia!

Po czym możemy poznać, że nasz organizm odczuwa niedobór kwasu? Najczęstszymi objawami są wówczas:

  • zahamowania wzrostu i odbudowy komórek, stany zapalne błon śluzowych,
  • anemia, bóle głowy, alergie,
  • uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją, bezsenność, stany lękowe, kołatanie serca,
  • zaburzenia w trawieniu, biegunka, zmniejszony apetyt,
  • zahamowania wzrostu u dzieci i młodzieży.

Warto pamiętać, że brak zbilansowanej diety jest przyczyną dramatycznych w skutkach braków składników odżywczych i regulatorowych. Aby na długo zachować zdrowie i prowadzić profilaktykę chorób, należy zdawać sobie sprawę z konieczności przyjmowania witamin i składników mineralnych wraz z żywnością, między innymi właśnie kwasu foliowego. 

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Dlaczego Azjatki wyglądają tak młodo? Poznaj ich sekret! Dlaczego Azjatki wyglądają tak...

Jak Azjatki to robią, że się nie starzeją?!

Okresowy jadłospis, czyli co warto jeść podczas miesiączki Okresowy jadłospis, czyli co w...

Jak sobie pomóc w te trudne dni?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!