Ocet balsamiczny – właściwości zdrowotne

Ocet balsamiczny – właściwości zdrowotne

Przepisy.pl

Ocet balsamiczny od wieków znany jest ze swoich właściwości smakowych i leczniczych. Jest cenionym dodatkiem do potraw kuchni włoskiej, jednak oprócz tego ma wiele innych zastosowań. Jakie właściwości ma ocet balsamiczny? Ile kosztuje? Który ocet balsamiczny wybrać?

Ocet balsamiczny uzyskiwany jest z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu procesowi fermentacji w dębowych, kasztanowych, wiśniowych lub jałowcowych beczkach. Moszcz winogronowy gotuje się do momentu, w którym jego objętość zmniejszy się o około 1/3. Powoduje to brązowienie produktu, zwiększa się wtedy także stężenie cukrów. Oryginalny ocet balsamiczny to produkt co najmniej dwunastoletni. Na rynku dostępne są produkty wytwarzane w Hiszpanii, Luksemburgu czy krajach azjatyckich, które z oryginalnym octem mają niewiele wspólnego.

Zastosowanie

  • Poprawia trawienie – ocet balsamiczny od dawna stosowany jest na dolegliwości żołądkowe. We Włoszech pije się jego małe ilości przed i po posiłku, w celu poprawienia trawienia. Jednak osoby z wrażliwym żołądkiem powinny ograniczyć jego spożycie do minimum.
  • Działa antybakteryjnie - kwas octowy zawarty w occie balsamicznym ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Może być używany do dezynfekcji ran. Dawniej służył nawet do czyszczenia powierzchni i ich odkażania.
  • Wspomaga trawienie i odchudzanie - regularne spożywanie octu balsamicznego przyspiesza przemianę materii i stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, tym samym wspomagając trawienie. Trzeba zaznaczyć, że nie można przyjmować octu balsamicznego bez ograniczeń, ponieważ ocet w większych ilościach działa drażniąco na błonę śluzową żołądka.
  • Reguluje poziom cholesterolu – wszystko za sprawą wysokiej zawartości polifenoli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo może zapobiegać miażdżycy.
  • Obniża ciśnienie krwi - przeprowadzone w tym kierunku badania wykonane zostały na szczurach. Naukowcy wyjaśniają jednak, że regularne spożycie octu balsamicznego może zmniejszać skurczowe ciśnienie krwi również u ludzi. Należy jednak przeprowadzić dalsze badania.
  • Reguluje poziom cukru we krwi – badania wykazały, że regularne spożycie octu balsamicznego zmniejsza stężenie glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Dlatego polecany jest osobom z cukrzycą i insulinoopornością.

Fot. Polki.pl

Ocet balsamiczny - cena

Tradycyjny ocet balsamiczny sprzedaje się w butelkach o pojemności 100 ml. Im jest starszy, tym droższy. Litr oryginalnego włoskiego octu balsamicznego to koszt nawet 4 tysięcy dolarów, dlatego też nazywany jest często „czarnym złotem”. Produkty ogólnodostępne w sklepach w cenie nieprzekraczającej 10 zł nie mają wiele wspólnego z tradycyjnym octem balsamicznym. Dodaje się do nich karmel, przeciwutleniacze, konserwanty lub barwniki, dzięki czemu mają imitować oryginał. Ceny prawdziwych octów balsamicznych zaczynają się od 100 zł.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Acerola – skarbnica witaminy C Acerola – skarbnica witaminy C

Numer 1 na przeziębienia!

Najczęstsze błędy przy diecie Najczęstsze błędy przy diecie

Znacie sytuację, kiedy stosujecie dietę za dietą, a jednak w...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!