Przepisy.pl
Jak działa ocet balsamiczny? Poznaj jego niezwykłe właściwości.
Przepisy.pl
Jak działa ocet balsamiczny? Poznaj jego niezwykłe właściwości.
Ocet balsamiczny od wieków znany jest ze swoich właściwości smakowych i leczniczych. Jest cenionym dodatkiem do potraw kuchni włoskiej, jednak oprócz tego ma wiele innych zastosowań. Jakie właściwości ma ocet balsamiczny? Ile kosztuje? Który ocet balsamiczny wybrać?
Ocet balsamiczny uzyskiwany jest z zagęszczonego moszczu winogronowego, który poddawany jest długotrwałemu procesowi fermentacji w dębowych, kasztanowych, wiśniowych lub jałowcowych beczkach. Moszcz winogronowy gotuje się do momentu, w którym jego objętość zmniejszy się o około 1/3. Powoduje to brązowienie produktu, zwiększa się wtedy także stężenie cukrów. Oryginalny ocet balsamiczny to produkt co najmniej dwunastoletni. Na rynku dostępne są produkty wytwarzane w Hiszpanii, Luksemburgu czy krajach azjatyckich, które z oryginalnym octem mają niewiele wspólnego.
Fot. Polki.pl
Tradycyjny ocet balsamiczny sprzedaje się w butelkach o pojemności 100 ml. Im jest starszy, tym droższy. Litr oryginalnego włoskiego octu balsamicznego to koszt nawet 4 tysięcy dolarów, dlatego też nazywany jest często „czarnym złotem”. Produkty ogólnodostępne w sklepach w cenie nieprzekraczającej 10 zł nie mają wiele wspólnego z tradycyjnym octem balsamicznym. Dodaje się do nich karmel, przeciwutleniacze, konserwanty lub barwniki, dzięki czemu mają imitować oryginał. Ceny prawdziwych octów balsamicznych zaczynają się od 100 zł.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!