Diagnostyka
Które produkty dodają energii?
Diagnostyka
Które produkty dodają energii?
Od rana czujesz się zmęczony? Po kilku godzinach w pracy brak Ci energii i najchętniej wróciłbyś do domu? Najwyższy czas zmienić swój codzienny jadłospis. Dowiedz się, co jeść, żeby być pełnym energii przez cały dzień.
Jakość i ilość spożywanych produktów ma kluczowy wpływ na nasze samopoczucie. Jeżeli ciągły brak energii nie jest spowodowany problemami ze zdrowiem, najczęściej ma on związek z naszym odżywianiem.
Tłuste ryby, np. łosoś, są dobrym źródłem białka, kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B. Badania wykazują, że kwasy omega-3 zmniejszają stan zapalny w organizmie, który często jest przyczyną zmęczenia.
fot. Medonet
Brązowy ryż ma więcej błonnika, witamin i minerałów niż biały. Ma też niższy indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi i pozwala utrzymać stały poziom energii po jedzeniu.
Płatki owsiane zapewnią odpowiednią dawkę energii i uczucie sytości. Zawarte w nich beta-glukany pozytywnie wpływają na gospodarkę lipidową i węglowodanową. Rozpuszczalny błonnik w połączeniu z wodą tworzy gęsty żel, który w układzie pokarmowym opóźnia wchłanianie glukozy do krwi.
fot. Wyborcza.pl
Soczewica jest sycąca i dostarcza węglowodanów złożonych - nie spowoduje gwałtownego podniesienia poziomu cukru we krwi. Ponadto jest dobrym źródłem kwasu foliowego, manganu, cynku i żelaza, które wspomagają produkcję energii komórkowej.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!