Zwierciadło
W 2021 roku zdrowie na pierwszym miejscu!
Zwierciadło
W 2021 roku zdrowie na pierwszym miejscu!
2020 rok przyniósł na świecie wiele zmian, w tym także związanych z odżywianiem. Jakich nowości możemy spodziewać się w roku 2021?
Samodzielne przygotowywanie posiłków będzie jednym z największych trendów w nowym roku. Wymusza to przede wszystkim ograniczona działalność lokali gastronomicznych. Już w ubiegłym roku można było zaobserwować wzrost liczby zamieszczanych w Internecie przepisów kulinarnych. Odkrywanie nowych rozwiązań, eksperymentowanie w kuchni i ograniczenie spożywania posiłków na „mieście” będzie towarzyszyć nam przez najbliższy czas. Mimo że wielu z nas tęskni za jedzeniem serwowanym w restauracjach, gotowanie w domu może stać się na tyle popularne, że zostanie z nami mimo zniesienia obostrzeń. Ma to związek z mniejszymi kosztami, ale także z rozwijaniem swoich umiejętności i zainteresowań kulinarnych.
Ze względu na pandemię, coraz większym zainteresowaniem cieszy się żywność funkcjonalna, czyli taka, której pozytywny wpływ na organizm potwierdzają badania naukowe. W 2021 roku uwagę skupiać będziemy nie tylko na smaku, ale i działaniu poszczególnych składników na zdrowie. Szczególnie ważne będzie naturalne wspieranie odporności. Królować będą produkty bogate w cynk, selen, witaminę C i witaminę D, a także probiotyki. Częściej będziemy sięgać po jogurty, kefiry, kombuchę czy kiszonki.
Choć wiadomo, że jedzenie nie wyleczy z depresji i innych zaburzeń, specjaliści jednoznacznie twierdzą, że na zdrowie psychiczne duży wpływ ma stosowana przez nas dieta. W 2021 roku stawiać będziemy na warzywa, ryby i owoce morza, które wpływają korzystnie na nasz nastrój. Są to produkty bogate w przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, cynk, magnez, błonnik, zdrowe tłuszcze i inne cenne dla zdrowia układu nerwowego związki.
fot. Kobieta-Dziennik
Fleksitarianizm będzie jednym z największych trendów 2021 roku. Kiedy dieta wegańska i wegetariańska okazują się być zbyt dużym wyzwaniem i nie możesz sobie wyobrazić posiłku bez mięsa, mniej radykalnym rozwiązaniem będzie właśnie fleksitarianizm. Nie zakłada on rygorystycznych zasad dietetycznych, a jedynie ograniczenie ilości spożywanych produktów mięsnych. Można ograniczyć się do jednego posiłku z dodatkiem mięsa w tygodniu, zamienić je na produkt roślinny albo jeść z tą samą częstotliwością, ale w mniejszych ilościach. Wielu fleksitarian zauważa pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie już przy zastąpieniu jednego posiłku w tygodniu roślinną alternatywą.
Jej głównym założeniem jest używanie w kuchni lokalnych produktów. Zamiast zakupów w dużych supermarketach, stawia się na warzywa i owoce z małych, lokalnych sklepików i warzywniaków. Dieta Locavore bazuje na krajowych produktach, nabywanych od lokalnych dostawców. Dzięki temu codzienny jadłospis jest bardziej różnorodny, ponieważ wybierając warzywa i owoce sezonowe, jesteśmy „zmuszeni” zmieniać swoje menu zależnie od pór roku. O diecie Locavore można było usłyszeć już w 2020 roku, jednak w nowym roku może stać się prawdziwym hitem.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!