Jakie są zasady diety w chorobie Hashimoto? Które produkty są zalecane, a które przeciwwskazane?
Dieta z Hashimoto
Niedoczynność tarczycy, czyli inaczej Hashimoto - jest to przewlekła, autoimmunologiczna choroba gruczołu tarczowego. Spowodowana jest ona interakcją, która zachodzi między czynnikami genetycznymi a warunkami środowiskowymi, które nie zostały jeszcze w pełni poznane. Dlaczego dieta w chorobie Hashimoto jest tak ważna? Jakie produkty należy spożywać, a czego bezwzględnie unikać? Przedstawiamy praktyczny poradnik specjalnie dla Was!
Leki to nie wszystko
Symptomy choroby łagodzą nie tylko leki, ale również odpowiednio dobrana dieta, która pozwala uzupełnić niezbędne składniki pokarmowe i może doprowadzić do remisji. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy oraz Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a co za tym idzie także ze zwiększoną masą ciała. Dieta w chorobie Hashimoto to odżywianie, którego głównym celem jest wsparcie farmakoterapii. Zasady żywienia głównie opierają się o ogólne zasady zdrowego odżywiania, przy czym należy zwrócić szczególną uwagę na podaż niektórych witamin i minerałów, takich jak:
- jod,
- selen,
- żelazo,
- cynk,
- witamina D.
Ważne jest również ograniczenie warzyw i owoców, które zawierają substancje antyodżywcze (goitrogeny). Oprócz tego trzeba zadbać o odpowiednie proporcje makroskładników – białka, tłuszczów i węglowodanów.
fot. Justyna Markowska
Dieta powinna przede wszystkim zawierać składniki bogate w błonnik, który reguluje perystaltykę jelit. Do takich produktów należą:
- śliwki,
- banany,
- marchew,
- rośliny strączkowe.
Innym składnikiem, niezbędnym dla osób z Hashimoto jest selen, który zwiększa produkcję hormonów tarczycy. Jakie produkty go zawierają?
- orzechy brazylijskie,
- ostrygi,
- tuńczyk,
- chleb pełnoziarnisty,
- nasiona słonecznika,
- mięso (wieprzowina, wołowina, baranina, indyk, kurczak),
- grzyby,
- żyto,
- gryka,
- jaja,
- mleko i przetwory mleczne.
Czego natomiast trzeba unikać w chorobie Hashimoto? Związków goitrogennych. Są to substancje, które zmniejszają przyswajanie jodu z pożywienia. Występują one przede wszystkim w:
- soi,
- kapuście,
- kalafiorze,
- brokułach,
- brukselce,
- jarmużu,
- szpinaku,
- rzepie,
- kalarepie,
- rzodkiewce,
- brzoskwiniach,
- gruszkach.
- truskawkach,
- batatach.
Aby osiągnąć najlepsze efekty, każda dieta musi być odpowiednio zbilansowana i wzbogacona o regularne ćwiczenia.