
Jakie są zasady diety w chorobie Hashimoto? Które produkty są zalecane, a które przeciwwskazane?
Jakie są zasady diety w chorobie Hashimoto? Które produkty są zalecane, a które przeciwwskazane?
Niedoczynność tarczycy, czyli inaczej Hashimoto - jest to przewlekła, autoimmunologiczna choroba gruczołu tarczowego. Spowodowana jest ona interakcją, która zachodzi między czynnikami genetycznymi a warunkami środowiskowymi, które nie zostały jeszcze w pełni poznane. Dlaczego dieta w chorobie Hashimoto jest tak ważna? Jakie produkty należy spożywać, a czego bezwzględnie unikać? Przedstawiamy praktyczny poradnik specjalnie dla Was!
Symptomy choroby łagodzą nie tylko leki, ale również odpowiednio dobrana dieta, która pozwala uzupełnić niezbędne składniki pokarmowe i może doprowadzić do remisji. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy oraz Hashimoto często zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu LDL i trójglicerydów, a co za tym idzie także ze zwiększoną masą ciała. Dieta w chorobie Hashimoto to odżywianie, którego głównym celem jest wsparcie farmakoterapii. Zasady żywienia głównie opierają się o ogólne zasady zdrowego odżywiania, przy czym należy zwrócić szczególną uwagę na podaż niektórych witamin i minerałów, takich jak:
Ważne jest również ograniczenie warzyw i owoców, które zawierają substancje antyodżywcze (goitrogeny). Oprócz tego trzeba zadbać o odpowiednie proporcje makroskładników – białka, tłuszczów i węglowodanów.
fot. Justyna Markowska
Dieta powinna przede wszystkim zawierać składniki bogate w błonnik, który reguluje perystaltykę jelit. Do takich produktów należą:
Innym składnikiem, niezbędnym dla osób z Hashimoto jest selen, który zwiększa produkcję hormonów tarczycy. Jakie produkty go zawierają?
Czego natomiast trzeba unikać w chorobie Hashimoto? Związków goitrogennych. Są to substancje, które zmniejszają przyswajanie jodu z pożywienia. Występują one przede wszystkim w:
Aby osiągnąć najlepsze efekty, każda dieta musi być odpowiednio zbilansowana i wzbogacona o regularne ćwiczenia.