gazeta zdrowie
Dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?
gazeta zdrowie
Dlaczego warto wprowadzić je do codziennej diety?
Sardynki to niepozorne, małe ryby, które są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Dlaczego warto jeść sardynki?
Sardynki europejskie żyją w Morzu Śródziemnym i przy atlantyckim wybrzeżu Hiszpanii, Portugalii, Francji i Wielkiej Brytanii. Osiągają do 30 cm. Są to ryby tłuste, dlatego stanowią jedno z lepszych źródeł cennych kwasów omega-3. Co jeszcze znajdziemy w sardynkach?
Oprócz kwasów omega-3 sardynki zawierają: witaminę B12, witaminę D, kwasy omega-6, białko, wapń, jod, selen.
Sardynki cenione są przede wszystkim za dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6. Są one niezbędne dla zdrowia serca, obniżają także poziom trójglicerydów, regulują ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Ponadto bogate są w witaminę D i B12, których niedobór może wywoływać choroby układu krążenia, układu nerwowego, które objawiają się bólami kości i stawów, wzrostem poziomu ,,złego” cholesterolu, ogólnym złym samopoczuciem, a nawet depresją.
Sardynki zawierają także spore ilości wapnia, niezbędnego dla zdrowia układu kostnego. Pierwiastek ten wzmacnia kości i zęby, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy i próchnicy. Te małe rybki to również doskonałe źródło jodu, kluczowego jeśli chodzi o zdrowie tarczycy. Jego niedobór może przyczynić się do niedoczynności tarczycy.
Dodatkowo sardynki nie kumulują rtęci, w przeciwieństwie do takich ryb, jak tuńczyk, okoń czy dorsz. Z tego względu mogą znaleźć się w diecie zarówno dzieci, jak i kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
fot. Dietetycy.org
Sardynki w oleju w swoim składzie zawierają zwykle olej roślinny i sól. W przypadku ryb marynowanych w sosie np. pomidorowym, sytuacja wygląda gorzej. Na liście składników znajdziemy cukier i konserwanty, które niekorzystnie wpływają na wartość odżywczą sardynek. Oprócz tego metale ciężkie wchodzące w skład opakowania, mogą przenikać do żywności. Najzdrowiej będzie kupić świeże sardynki i przygotować je samodzielnie.
Jak jeść sardynki? Wypróbuj sprawdzony przepis!
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!