Cała prawda o parmezanie

Cała prawda o parmezanie

Party.pl

Niezwykle popularny w kuchni włoskiej parmezan zyskał miłośników na całym świecie. Ale czy jest zdrowy?

Parmezan, inaczej Parmigiano Reggiano, najczęściej dodawany jest do zapiekanek, lasagne, makaronów oraz pizzy. Powstaje z mleka krów Razza Regiana lub Vacca Rossa. Do produkcji jednego kilograma parmezanu potrzeba aż 16 litrów mleka. Wytwarza się się go z wykorzystaniem solanki, w której dojrzewa nawet kilkanaście miesięcy.

Czasochłonny i kosztowny proces wytwarzania sprawia, że cena za kilogram parmezanu sięga aż 100 złotych. Z tego względu często sięgamy po produkty, które tylko go przypominają. Często pełne są barwników, konserwantów i innych ulepszaczy, które pozwalają skrócić czas produkcji i upodobnić je do drogiego parmezanu. Wpływa to korzystnie na cenę produktu, ale odbija się na jakości. Chlorek wapnia, który występuje w produktach seropodobnych, może powodować różnego rodzaju reakcje alergiczne i drażnić błonę śluzową żołądka.


fot. Myfitness.pl

Wartości odżywcze i właściwości parmezanu

Parmezan jest bogaty w wapń, białko, potas, magnez, cynk, witaminę A i K oraz witaminy z grupy B.

Parmezan stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które jest bardzo ważnym składnikiem w organizmie. Bierze udział w procesach metabolicznych, wchodzi w skład układów enzymatycznych, wzmacnia odporność komórek oraz uczestniczy w transporcie tlenu. Białko wpływa także na równowagę fizjologiczną wapnia.

Parmezan to także cenne źródło wapnia, który uczestniczy w budowie i metabolizmie kości i zębów, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni, wpływa na krzepliwość krwi oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie serca.

Niestety, mimo wielu zalet, parmezan ma też wady. Jedną z nich jest wysoka zawartości sodu, który przyczynia się do rozwoju nadciśnienia, chorób serca i udaru mózgu. Oprócz tego jest wysokokaloryczny (100 g  to około 430 kalorii).

Zobacz, który ser jest najzdrowszy.

Masz akurat parmezan? Zobacz, jak możesz go wykorzystać.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Mity w zdrowym odżywianiu Mity w zdrowym odżywianiu

Poznajcie kilka najczęściej powtarzanych mitów, jeżeli chodz...

Jaki kolor banana wybrać? Jaki kolor banana wybrać?

Lekko zielony czy zupełnie dojrzały? Który banan ma więcej w...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!