Dieta w Kamicy Żółciowej: Zasady, Zalecenia i Przeciwwskazania
Dieta w Kamicy Żółciowej – Kiedy Ją Stosować?
Dieta w kamicy żółciowej jest koniecznością dla osób zmagających się z kamieniami żółciowymi, które objawiają się dyskomfortem i bólem brzucha, nudnościami, zgagą oraz niestrawnością. Choroba ta może przebiegać bezobjawowo aż do wystąpienia kolki żółciowej, która charakteryzuje się bólem brzucha, wymiotami, wzdęciami i zaparciami.
Kamica żółciowa rozwija się na skutek zastoju żółci w drogach żółciowych, co jest spowodowane niewłaściwym składem żółci (w zakresie cholesterolu, kwasów żółciowych i lecytyny). Kryształki cholesterolu łączące się z solami wapnia tworzą złogi w drogach żółciowych lub pęcherzyku żółciowym.
Dietę w kamicy żółciowej powinny także stosować osoby po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego oraz osoby zagrożone tworzeniem się kamieni żółciowych, ponieważ mają czynniki ryzyka takie jak otyłość, cukrzyca i hipertriglicerydemia.
Błędy żywieniowe, takie jak nieregularne posiłki, nadmiar słodyczy i tłuszczów zwierzęcych oraz brak błonnika, również przyczyniają się do rozwoju kamicy żółciowej. Dieta w kamicy żółciowej może pomóc łagodzić objawy i zapobiegać dolegliwościom.
Na Czym Polega Dieta w Kamicy Żółciowej?
Gdy kamica przebiega bezobjawowo, zaleca się racjonalny sposób odżywiania, z dużą ilością błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i zapobiega zaparciom. W innych przypadkach obowiązują bardziej restrykcyjne zasady.
Co Jest Wskazane w Diecie w Kamicy Żółciowej?
Specjaliści zalecają:
Częste, niewielkie posiłki: Jedzenie regularnie 5 niewielkich posiłków dziennie zmniejsza obciążenie układu pokarmowego.
Optymalna ilość wody: Picie dużej ilości wody pomaga zachować prawidłowy przepływ żółci i zapobiega tworzeniu się kamieni.
Dużo błonnika: Kasze, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce i warzywa.
Warzywa i owoce: Dostarczają witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zalecane jest ich gotowanie i rozdrabnianie.
Jakie Owoce i Warzywa Można Jeść przy Kamicy Żółciowej?
Niewskazane są warzywa powodujące wzdęcia (np. cebula, kapusta). Zalecane są warzywa i owoce bogate w:
Witaminę A: Marchew, dynia, bataty, szpinak, brokuły, mango, papaja, morele, pomidory.
Witaminę E: Szpinak, sałata, szparagi, czarne jagody, zielona pietruszka, nektarynki, otręby pszenne, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, z kiełków pszennych).
Witaminę K: Brukselka, szpinak, sałata, herbata zielona, kapusta, kalafior.
Ze względu na ograniczoną podaż tłuszczu, ważne jest także dostarczenie witaminy D (np. tłuste ryby morskie takie jak sardynka, śledź, łosoś, makrela, szprotka).
Czego Nie Wolno Jeść przy Kamieniach w Woreczku?
W diecie w kamicy żółciowej należy unikać:
Drażniących produktów: Alkohol, kawa, czekolada, ostre przyprawy.
Cukru i produktów wysoko przetworzonych: Słodzone napoje, przetworzona żywność.
Tłustych potraw: Stymulują produkcję żółci (zalecane są potrawy gotowane, duszone, pieczone bez tłuszczu).
Produktów zasobnych w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol: Tłuste wędliny, tłuste sery żółte, sery pleśniowe, serki topione, serki typu fromage, smalec, słonina, boczek, żółtko jaj.
Dieta w Kamicy Żółciowej – Jak Sobie Radzić?
Aby dobrze się czuć przy problemach z kamicą żółciową, bardzo ważne jest przyswojenie zasad specjalnego żywienia, wypracowanie dobrych nawyków i przestrzeganie planu żywieniowego. Można opracować przykładowy jadłospis, korzystając z dostępnych w internecie przepisów lub skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.
Komentarze