Herbata z liści laurowych na trawienie i bezsenność

Herbata z liści laurowych na trawienie i bezsenność

Onet Gotowanie

Jak przygotować napar z liści laurowych?

Do zup, mięs i sosów – liść laurowy to popularny dodatek do wielu tradycyjnych dań. Jednak potencjał tej przyprawy jest dużo większy. Liście laurowe to naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Jak stosować napar z liści laurowych?

Liście laurowe doskonale podkreślają smak i aromat potraw. Ich zastosowanie jest jednak dużo szersze. Jak liście laurowe wpływają na zdrowie?

Właściwości naparu z liści laurowych

Liść laurowy jest źródłem wielu cennych składników: flawonoidów, garbników, alkaloidów, pektyn, witamin A i C oraz wapnia, żelaza czy potasu. Rośliny nie można zjadać w całości, ponieważ nie jest trawiona przez organizm. Napar z liści laurowych:

  • pomaga w walce z bezsennością,
  • działa bakteriobójczo,
  • wspomaga trawienie,
  • ma właściwości moczopędne,
  • przyspiesza metabolizm,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • przeciwdziała niestrawności,
  • wspomaga pracę nerek,
  • pomaga obniżać poziom cukru we krwi,
  • wspiera prawidłową pracę wątroby,
  • wzmacnia cebulki włosów,
  • przyspiesza porost włosów,
  • hamuje nadmierne wydzielanie sebum,
  • leczy wszawicę.


fot. Gazeta Zdrowie

Jak przygotować napar z liści laurowych? Wystarczy pokruszyć garść liści laurowych, zalać je wrzątkiem i odstawić na kwadrans pod przykryciem. Gdy napar ostygnie, należy go przecedzić. Napój należy stosować z umiarem. Maksymalna ilość wynosi około 200 ml dziennie.

Napar z liścia laurowego wykazuje silne działanie, dlatego nie każdy powinien go stosować. Przeciwwskazania to m.in.: stosowanie leków przeciwzakrzepowych, ciąża i karmienie piersią, alergia czy zaburzenia krzepnięcia krwi.

Dieta South Beach Dieta South Beach

,,Dieta plaż południowych" to sposób na zdrowe pozbycie się...

Najzdrowszy sposób przygotowania jajek Najzdrowszy sposób przygotowan...

Potwierdzają to badania naukowe.

Powiązane