Czy jest coś lepszego od świeżych, jeszcze ciepłych bułeczek na śniadanie? Z pewnością nie! Przychodzimy do Was z przepisem na domowe bułki. Są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz, a robi się je naprawdę ekspresowo. Ta receptura sprawi, że domowe pieczywo stanie się standardem w Waszych domach.
fot. Blog Matczyne Fanaberie
Czego potrzebujemy?
Przepis jest naprawdę prosty i wymaga kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni. Do przygotowania domowych bułek potrzebujemy:
- 600 g mąki pszennej Luksusowej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 300 ml mleka, najlepiej 3%,
- 1 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
To do dzieła!
- Do miseczki rozkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 200 ml mleka, ½ łyżeczki soli, 1 jajko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz rozczyn z drożdży.
- Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk. Jeżeli jest kleiste wystarczy dodać trochę mąki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 minut.
- Po 50 minutach ponownie wyrabiamy przez chwilę ciasto, formujemy z niego wałek, który dzielimy za pomocą noża na 12 części. Formujemy bułki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 10 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy jajkiem za pomocą pędzelka. Można posypać je makiem, sezamem, pestkami dyni lub innym ulubionym dodatkiem.
- Bułki pieczemy w 190 stopniach około 20 minut, do momentu zarumienienia.
Jeżeli raz spróbujesz tych domowych bułeczek, z pewnością będziesz wracać do tego przepisu, a sklepowe pieczywo nie będzie smakować tak, jak kiedyś.