Przepis na bułki – jak z najlepszej piekarni!

Przepis na bułki – jak z najlepszej piekarni!

Haps

Czy jest coś lepszego od świeżych, jeszcze ciepłych bułeczek na śniadanie? Z pewnością nie! Przychodzimy do Was z przepisem na domowe bułki. Są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz, a robi się je naprawdę ekspresowo. Ta receptura sprawi, że domowe pieczywo stanie się standardem w Waszych domach.


fot. Blog Matczyne Fanaberie 

Czego potrzebujemy?

Przepis jest naprawdę prosty i wymaga kilku podstawowych składników, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni. Do przygotowania domowych bułek potrzebujemy:

  • 600 g mąki pszennej Luksusowej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 300 ml mleka, najlepiej 3%,
  • 1 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

To do dzieła!

  1. Do miseczki rozkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 200 ml mleka, ½ łyżeczki soli, 1 jajko, rozpuszczone i przestudzone masło oraz rozczyn z drożdży.
  3. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk. Jeżeli jest kleiste wystarczy dodać trochę mąki. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 minut.
  4. Po 50 minutach ponownie wyrabiamy przez chwilę ciasto, formujemy z niego wałek, który dzielimy za pomocą noża na 12 części. Formujemy bułki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 10 minut.
  5. Przed włożeniem do piekarnika bułki smarujemy jajkiem za pomocą pędzelka. Można posypać je makiem, sezamem, pestkami dyni lub innym ulubionym dodatkiem.
  6. Bułki pieczemy w 190 stopniach około 20 minut, do momentu zarumienienia.

Jeżeli raz spróbujesz tych domowych bułeczek, z pewnością będziesz wracać do tego przepisu, a sklepowe pieczywo nie będzie smakować tak, jak kiedyś.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Podjadaj zdrowo Podjadaj zdrowo

Przybyło Ci parę kilogramów? Znamy sposób jak sobie z tym po...

Tłusty Czwartek - dyspensa na słodkości Tłusty Czwartek - dyspensa na...

Pączki, faworki, ptysie - jak je zrobić i które są najlepsze...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!