Alkaloidy ich krótka charakterystyka

Alkaloidy ich krótka charakterystyka

Stanowią bardzo liczną grupę substancji organicznych zawierających w swojej cząsteczce jeden lub więcej atomów azotu, co nadaje im charakter mniej lub bardziej zasadowy. W roślinie znajduje się najczęściej kompleks tych substancji, a tak w ogóle poznano dotychczas kilkaset alkaloidów! Zaliczamy je do najskuteczniejszych i najważniejszych roślinnych substancji czynnych.

Pierwszy alkaloid - morfinę wyodrębnił z opium w 1804 r. Fryderyk Wilhelm Serturner, w następnych latach uzyskano szereg innych, np. strychninę (1818), chininę (1820), nikotynę (1828), atropinę (1833). Cząsteczki alkaloidów, oprócz wspomnianego już azotu,zawierają zawsze węgiel, wodór i bardzo często tlen, są z reguły substancjami stałymi, krystalicznymi(chociaż np. nikotyna jest płynem), o smaku często gorzkim.

Przebadane dotychczas alkaloidy możemy podzielić między innymi na:

  • pochodne tropanu (np. atropina, hioscyjamina, skopolamina,
  • kokaina),
  • pochodne pirydyny (np. nikotyna, lobelina),
  • pochodne chinoliny (np. chinina, cynchonina, chinidyna),
  • pochodne izochinoliny (np. papaweryna, kuraryna, tuboku-
  • raryna),
  • pochodne indolu (np. strychnina, rezerpina, ergotamina),
  • pochodne puryny (np. kofeina, teobromina, teofilina),
  • pochodne fenantrenu (np. morfina, kodeina).

Alkaloidy mogą wywierać na nasz organizm bardzo różne działanie, czasami bardzo silne, a nawet gwałtowne i trujące (np. kurara czy strychnina). Wykazują przede wszystkim silny wpływ na tkankę nerwową —jedne działają pobudzająco, inne hamująco, a jeszcze inne nawet porażająco.

W oto przykłady alkaloidów (i ich działania) zawartych w znanych nam roślinach:

  • pieprz — piperyna (pobudza zakończenia nerwowe w przewodzie
  • pokarmowym, wzmagając przede wszystkim wydzielanie soku
  • żołądkowego),
  • papryka — kapsaicyna (przyspiesza syntezę enzymów trawiennych, wzmaga krążenie krwi — przy okładach powoduje m.in.
  • przekrwienie skóry),
  • mak — kodeina (stosowana jako środek przeciwko kaszlowi),
  • kawa — kofeina (przyspiesza pracę serca, znosi uczucie znużenia i senności),
  • herbata — teina (znosi uczucie zmęczenia, reguluje ruchy robaczkowe jelit, łagodzi bóle),
  • glistnik jaskółcze ziele — papaweryna (działa przeciwbólowo i rozkurczowo),
  • ruta — fagaryna (znosi skurcze mięśni gładkich).
Paula Bukowska

Paula Bukowska

Czym są cukrowce? Czym są cukrowce?

Cukrowce opis procesu ich powstania oraz ich krótka charakte...

Fast food - dlaczego są tak niezdrowe Fast food - dlaczego są tak ni...

Niezdrowe jedzenie - szybkie i wygodne. Dlaczego więc warto...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę LastLevel i Zaufanych Partnerów firmy LastLevel do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy LastLevel i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).