Alkaloidy ich krótka charakterystyka

Alkaloidy ich krótka charakterystyka

Stanowią bardzo liczną grupę substancji organicznych zawierających w swojej cząsteczce jeden lub więcej atomów azotu, co nadaje im charakter mniej lub bardziej zasadowy. W roślinie znajduje się najczęściej kompleks tych substancji, a tak w ogóle poznano dotychczas kilkaset alkaloidów! Zaliczamy je do najskuteczniejszych i najważniejszych roślinnych substancji czynnych.

Pierwszy alkaloid - morfinę wyodrębnił z opium w 1804 r. Fryderyk Wilhelm Serturner, w następnych latach uzyskano szereg innych, np. strychninę (1818), chininę (1820), nikotynę (1828), atropinę (1833). Cząsteczki alkaloidów, oprócz wspomnianego już azotu,zawierają zawsze węgiel, wodór i bardzo często tlen, są z reguły substancjami stałymi, krystalicznymi(chociaż np. nikotyna jest płynem), o smaku często gorzkim.

Przebadane dotychczas alkaloidy możemy podzielić między innymi na:

  • pochodne tropanu (np. atropina, hioscyjamina, skopolamina,
  • kokaina),
  • pochodne pirydyny (np. nikotyna, lobelina),
  • pochodne chinoliny (np. chinina, cynchonina, chinidyna),
  • pochodne izochinoliny (np. papaweryna, kuraryna, tuboku-
  • raryna),
  • pochodne indolu (np. strychnina, rezerpina, ergotamina),
  • pochodne puryny (np. kofeina, teobromina, teofilina),
  • pochodne fenantrenu (np. morfina, kodeina).

Alkaloidy mogą wywierać na nasz organizm bardzo różne działanie, czasami bardzo silne, a nawet gwałtowne i trujące (np. kurara czy strychnina). Wykazują przede wszystkim silny wpływ na tkankę nerwową —jedne działają pobudzająco, inne hamująco, a jeszcze inne nawet porażająco.

W oto przykłady alkaloidów (i ich działania) zawartych w znanych nam roślinach:

  • pieprz — piperyna (pobudza zakończenia nerwowe w przewodzie
  • pokarmowym, wzmagając przede wszystkim wydzielanie soku
  • żołądkowego),
  • papryka — kapsaicyna (przyspiesza syntezę enzymów trawiennych, wzmaga krążenie krwi — przy okładach powoduje m.in.
  • przekrwienie skóry),
  • mak — kodeina (stosowana jako środek przeciwko kaszlowi),
  • kawa — kofeina (przyspiesza pracę serca, znosi uczucie znużenia i senności),
  • herbata — teina (znosi uczucie zmęczenia, reguluje ruchy robaczkowe jelit, łagodzi bóle),
  • glistnik jaskółcze ziele — papaweryna (działa przeciwbólowo i rozkurczowo),
  • ruta — fagaryna (znosi skurcze mięśni gładkich).
Paula Bukowska

Paula Bukowska

Układanie diety - co warto wiedzieć Układanie diety - co warto wie...

Ten artykuł ma na celu pomóc tym, którzy mają problemy ze zr...

Lecznicze działanie tych roślin potwierdzają badania naukowe! Lecznicze działanie tych rośli...

Natura oferuje szeroki wachlarz ziół, które w naturalny spos...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez firmę Guépar Data i Zaufanych Partnerów firmy Guépar Data do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach firmy Guépar Data i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne i samodzielnie możesz zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.

Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W tym celu staramy się dopasować dostępne w Serwisie treści do Twoich zainteresowań i preferencji. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityka Prywatności serwisu).