Dieta na piękną cerę

Dieta na piękną cerę

Zdrowie Wprost

Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. To, co jemy, wpływa na masę ciała, samopoczucie, ale także na wygląd włosów, skóry i paznokci. Jeżeli chcesz cieszyć się promienną cerą, zadbaj o nią od środka. Poznaj produkty, które mają zbawienny wpływ na kondycję skóry. Większość z nich masz w swojej kuchni na co dzień!

Awokado

Awokado obfituje w zdrowe tłuszcze, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie wielu narządów, w tym także skóry. Badania wykazują, że wysokie spożycie tłuszczu zawartego w owocu poprawia elastyczność skóry i pozwala zachować odpowiedni poziom nawilżenia. Inne badania udowodniły, że związki zawarte w mogą chronić skórę przez szkodliwym promieniowaniem UV, a tym samym zapobiegać powstawaniu zmarszczek i przebarwień. Awokado stanowi także źródło witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników.

Tłuste ryby

Tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela czy śledź, spożywane regularnie mogą znacząco poprawić wygląd cery. Są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla zachowania sprężystości skóry. Oprócz tego niwelują stany zapalne spowodowane trądzikiem czy łuszczycą. Odpowiednia porcja kwasów omega-3 spożywana każdego dnia pozwoli także uchronić skórę przed promieniowaniem słonecznym. W rybach znajdziemy także spore ilości witaminy E, nazywanej inaczej witaminą młodości.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są bardzo odżywcze dla naszej skóry. Stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pod tym względem prześcigają inne rodzaje orzechów. Dostarczają organizmowi białko, witaminę E, selen oraz cynk, który przyspiesza gojenie się ran, łagodzi stany zapalne, reguluje również stężenie witaminy A.

fot. Nvit

Warzywa

Bataty są doskonałym źródłem beta karotenu (prowitaminy A), który działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny – zapobiega przesuszeniu skóry, a także oparzeniom, przebarwieniom i zmarszczkom. Prowitaminę A znajdziemy także w marchwi i szpinaku.

Papryka jest jednym z lepszych źródeł witaminy C, która jest niezbędna w procesie tworzenia białek kolagenu. Jest antyoksydantem, który niszczy wolne rodniki, tym samym hamuje procesy starzenia się komórek organizmu. Pomaga także utrzymać prawidłową strukturę skóry.

Brokuły to bogactwo witamin i minerałów, takich jak cynk, witamina A i C. Zawierają również luteinę, która pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. W brokułach oraz kiełkach brokułu znajdziemy wiele cennego sulforafanu, który neutralizuje działanie wolnych rodników, pomaga także zachować odpowiedni poziom kolagenu w organizmie.

Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C, likopenu oraz potasu, którego niedobór może powodować pojawianie się zmian trądzikowych. Badania potwierdzają, że likopen skutecznie chroni skórę przed promieniowaniem UV. Spowalnia starzenie się komórek i wspomaga zachowanie jędrności skóry.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Alkaloidy ich krótka charakterystyka Alkaloidy ich krótka charakter...

Alkaloidy ich krótka charakterystyka, pochodzenie oraz wpływ...

Czy warto jeść grzyby? Czy warto jeść grzyby?

Są smaczne, ale czy zdrowe?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!