Melasa – dlaczego warto zastąpić nią cukier?

Melasa – dlaczego warto zastąpić nią cukier?

Porady - Interia

W przeciwieństwie do białego cukru melasa to nie tylko puste kalorie. Czym różnią się od siebie? Czy melasa może stanowić alternatywę dla cukru?

Biały cukier powstaje w procesie rafinacji, który powoduje usunięcie składników odżywczych, występujących w surowcach cukrowych. Melasa to produkt uboczny tego procesu, który stanowi źródło witamin i minerałów, których cukier podczas produkcji jest pozbawiany.

Czym jest melasa?

Melasa jest gęsta, lepki, konsystencją przypomina syrop. Jej kolor uzależniony jest od surowca, z którego jest on pozyskiwana (najczęściej buraków cukrowych i trzciny cukrowej). Rafinacja prowadzi do oddzielenia się i krystalizacji sacharozy. Podczas procesu krystalizacji sacharozy, oddzielają się m.in. woda, witaminy i minerały, które tworzą melasę.

Z roku na rok świadomość społeczeństwa na temat żywności stopniowo wzrasta. W związku z tym szukamy zdrowszych zamienników naszych ulubionych produktów. Jednym z nich jest cukier, powszechnie uznawany za jeden z czynników rozwoju chorób cywilizacyjnych. Melasa również jest źródłem sacharozy, jednak oprócz tego dostarcza do naszego organizmu także łatwo przyswajalne witaminy i minerały: wapń, magnez, mangan, potas, miedź, sód i witaminy z grupy B.


fot. Testosterone.pl

Wadą melasy jest średni indeks glikemiczny (IG 55), co sprawia, że podobnie jak cukier, po spożyciu szybko zwiększa poziom glukozy we krwi. Z tego powodu nie powinna zbyt często pojawiać się w naszej diecie. Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 oraz osób czy insulinooporność muszą z niej zrezygnować

Melasa vs. biały cukier

Melasa różni się od białego cukru pod względem poziomu słodkości i wartości odżywczych. 100 g melasy czarnej zawiera ponad 60 g węglowodanów i około 230 kcal. 100 g cukru to 100 g węglowodanów i 400 kcal. W odróżnieniu od zwykłego cukru, nie tylko nadaje słodki smak, ale dostarcza także mikro i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Należy jednak pamiętać, że w składzie melasy znajdziemy przede wszystkim węglowodany.

Dowiedz się także, jak cukier wpływa na zdrowie psychiczne i jak przeprowadzić detoks cukrowy.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Najczęstsze objawy niedoboru białka Najczęstsze objawy niedoboru b...

Czy organizm wysyła Ci te sygnały?

Witamina C nie tylko na odporność Witamina C nie tylko na odporn...

Dlaczego jeszcze nie może jej zabraknąć w diecie?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!