Zacznijmy lato - truskawki w roli głównej

Zacznijmy lato - truskawki w roli głównej

Elements envato

Smaki dzieciństwa? Latem to zdecydowanie truskawki! Przedstawiamy 2 propozycje na szybki i pyszny obiad!

Sezon na truskawki rozpoczyna się na dobre - można je kupić w coraz niższej cenie i przede wszystkim są coraz słodsze i większe. Dlatego zebraliśmy dla Ciebie dwa przepisy, w których rolę główną grają właśnie truskawki! 

Szybki makaron z sosem truskawkowym 

Składniki na 2 porcje: 

  • 150 g makaronu typu wstążki, 
  • 400 g świeżych truskawek, 
  • 3-4 łyżki cukru, 
  • 1/3 szklanki śmietany 18%. 

Przygotowanie:  

zacznij od ugotowania makaronu w lekko osolonej wodzie - pamiętaj, by nie przesadzić z jej ilością! W międzyczasie umyj truskawki, oderwij szypułki i pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj cukier i zmiksuj całość przez kilkadziesiąt sekund (możesz też rozgnieść truskawki na bardziej jednolitą masę przy pomocy widelca). Na koniec wymieszaj uzyskany mus ze śmietaną. Po rozłożeniu makaronu na talerze polej wszystko słodkim dodatkiem! Podany przez nas przepis to dwie porcje – w zależności od potrzeb możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników.  


(fot. Doradca Smaku)
Makaron z truskawkami to nasz absolutny hit - pokochają go wszystkie dzieci (duże i małe)! 

Pyszne naleśniki z serem i truskawkami 

Składniki na 10 naleśników: 

  • 2 jajka, 
  • 200 ml mleka, 
  • 50 ml wody (najlepiej gazowanej!), 
  • 190 g mąki pszennej, 
  • szczypta soli, 
  • 500 g truskawek, 
  • 300 g twarogu (tłustego lub półtłustego - według uznania), 
  • 2 łyżki śmietany 12%, 
  • 2 łyżki cukru. 

Przygotowanie: 

przygotuj najpierw ciasto naleśnikowe. W tym celu do miski: wbij jajka i dodaj mąkę. Zmiksuj je na gładko. Dodaj mleko, wodę, sól i trochę cukru – ponownie zmiksuj. UWAGA: jeśli masa będzie za rzadka, dodaj trochę mąki. Jeśli będzie za gęsta, śmiało dodaj trochę mleka lub wody. Odstaw miskę na chwilę na bok i przygotuj nadzienie: zmiksuj twaróg, dodając do niego cukier i śmietanę. Umyte truskawki pokrój w plasterki.  

Zacznij smażyć naleśniki: pamiętaj, by wcześniej odpowiednio nagrzać patelnię i dodać na nią odrobinę oleju do smażenia. Rumiane naleśniki przełóż na talerze, na które następnie nałożysz masę twarogową i plasterkami truskawek. Gotowe! Teraz tylko zawiń naleśniki w ulubiony kształt i ciesz się wyjątkowo letnim posiłkiem!  

To tylko dwie propozycje – truskawki są wdzięcznymi owocami, z których zrobisz przepyszne koktajle i desery. Koniecznie daj nam znać czy nasze pozycje trafiły w Twoje wspomnienia z dzieciństwa!   

Kasza jaglana - czyli zdrowo i smacznie! Kasza jaglana - czyli zdrowo i...

Poznaj szeroką gamę wartości odżywczych kaszy jaglanej.

Tłusty Czwartek - dyspensa na słodkości Tłusty Czwartek - dyspensa na...

Pączki, faworki, ptysie - jak je zrobić i które są najlepsze...

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!