5 najlepszych produktów na śniadanie
Katalog Marzeń
Śniadanie – dla niektórych najważniejszy posiłek dnia, bez którego nie powinno wychodzić się z domu. Odpowiednio skomponowane pobudza metabolizm, dostarcza energii i pomaga uniknąć napadów głodu. Co powinno znaleźć się rano na talerzu?
Co jeść na śniadanie?
Jajka
Są pożywne, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Nic więc dziwnego, że od lat pojawiają jako jedna z najlepszych propozycji na śniadanie. Ich uniwersalność to kolejny argument za tym, żeby to właśnie na jajka postawić od razu po przebudzeniu. Gotowane, jajecznica, omlet z warzywami lub na słodko – takie śniadanie z pewnością nasyci Cię na długie godziny, dostarczy wartościowego białka i witaminę D, a Ty unikniesz chęci na słodkie przekąski w ciągu dnia.
Pieczywo pełnoziarniste
Ciemne pieczywo stanowi dobry dodatek do śniadania. Jest dużo bardziej wartościowe od zwykłego, pszennego chleba. Dostarcza sycący błonnik pokarmowy, jest także doskonałym źródłem węglowodanów złożonych. Wystarczy, że dodasz do niego porcję warzyw, źródło pełnowartościowego białka i możesz cieszyć się energią przez cały dzień.
fot. Dietetycy.org
Koktajl
Koktajl to zdrowy sposób na pierwszy posiłek dla najbardziej zapracowanych. Wystarczy połączyć ulubione owoce i warzywa, dodatki w postaci masła orzechowego, mleka czy płatków owsianych i śniadanie gotowe. Taki posiłek dostarczy witaminy i energię na resztę dnia.
Płatki owsiane
Owsianka – królowa śniadań, która skradła serca wielu osób na diecie redukcyjnej. Sycąca i łatwa w przygotowaniu, zapewnia zastrzyk energii na długie godziny. Dodając do niej owoce, orzechy czy gorzką czekoladę, zapewniasz sobie nie tylko dawkę niezbędnych składników odżywczych, ale także zaspokajasz swoją chęć na słodkie jedzenie. Rano nie masz czasu na gotowanie płatków? Zalej je mlekiem lub wodą wieczorem, a rano ciesz się pożywnym posiłkiem.
fot. Little Hungry Lady
Orzechy
Orzechy mogą stanowić doskonały dodatek do śniadania. Szybko sycą, są źródłem białka i przeciwutleniaczy. Dodane do jogurtu i owsianki, wzbogacą śniadanie o niezbędne składniki odżywcze.
Owoce jagodowe
Jagody, borówki, maliny i truskawki to przede wszystkim źródło witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Zawierają też duże ilości błonnika pokarmowego. Dzięki tym składnikom działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Do tego są niskokaloryczne i świetnie pasują jako dodatek do owsianki.
Jak zacząć dobrze każdy dzień? Nie omijaj śniadania! Skomponuj pełnowartościowy posiłek i zadbaj o dobre samopoczucie na resztę dnia.
Komentarze