Żywność rakotwórcza - których produktów lepiej unikać?

Żywność rakotwórcza - których produktów lepiej unikać?

medme.pl

Tworząc listę zakupów nie zastanawiamy się nad tym, że produkty z codziennego jadłospisu mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Ulubiony napój dziecka, przekąska do wieczornego seansu – brzmi niewinnie, ale w dłuższej perspektywie złe nawyki żywieniowe mogą odbić się na naszym zdrowiu. Najnowsze badania wyraźnie wskazują na związek pomiędzy żywnością, a ryzykiem zachorowania na raka. Które z produktów najbardziej przyczyniają się do powstawania nowotworów?

Lista najbardziej rakotwórczych produktów

Alkohol – badania potwierdzają, że zwiększa ryzyko raka ust, krtani, gardła, przełyku, piersi, jelita grubego i wątroby. Pijąc 2 kieliszki wina dziennie lub 1/2 litra piwa zwiększamy ryzyko zachorowania o 25%. Nawet niewielkie ilości alkoholu podwyższają ryzyko nowotworu piersi, ponieważ alkohol zmienia metabolizm estrogenów.

Sól – dieta pełna produktów solonych podrażnia błonę śluzową i zwiększa ryzyko nowotworów żołądka.

Przetworzone mięso – w celu przedłużenia czasu przydatności do spożycia i poprawienia smaku, do produktów, takich jak boczek, kiełbasy, parówki czy wędliny, dodaje się duże ilości soli i konserwantów. Z badań wynika, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o 18%. Są to np. 4 plastry boczku lub 1 parówka. W procesie obróbki mięsa wydzielają się toksyczne związki chemiczne, np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. lampost.co)

Rafinowany cukier – spożywanie cukru w dużych ilościach osłabia układ odpornościowy, zaburza równowagę mineralną organizmu, powoduje nadpobudliwość i drażliwość. Osłabiony układ odpornościowy jest bardziej podatny na choroby, w tym nowotworowe. Cukry stanowią pożywkę dla szkodliwych drożdży jelitowych, bakterii i grzybów. Szczególnie szkodliwe są syrop glukozowo-fruktozowy i biały cukier. Zdrowszymi zamiennikami będą miód albo syrop klonowy.

Biała mąka - mąka pszenna charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, tzn. że po jej zjedzeniu gwałtownie podnosi się poziom glukozy we krwi. Częste jej spożywanie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Produkty z białą mąką w składzie pozbawione są wartości odżywczych, ponadto są wysokokaloryczne.

Sztuczne słodziki - produkty light bazują na słodzikach ze względu na ich niskokaloryczność, jednak po ich spożyciu w organizmie wytwarza się dwuketopiperazyna – związek chemiczny, który przyczynia się do rozwoju złośliwych nowotworów, zwłaszcza w obrębie mózgu.

Niemyte warzywa i owoce - warto wybierać owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, ponieważ do ich hodowli nie używa się pestycydów, toksycznych nawozów i hormonów, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór. Każdy owoc i warzywo przed spożyciem powinno zostać dokładnie umyte w ciepłej wodzie, chociaż i to nie daje gwarancji, że do organizmu nie dostaną się szkodliwe związki.

Tłuszcze utwardzone – czyli tzw. tłuszcze trans, podnoszą poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie ryzyko zachorowania na miażdżycę i inne choroby sercowo-naczyniowe. Wiele badań potwierdza, że nadmiar tłuszczu w diecie przyczynia do występowania nowotworów, szczególnie raka piersi.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Wyliczanie makroskładników w diecie Wyliczanie makroskładników w d...

Układanie diety - co warto wiedzieć o makroskładnikach i jak...

Kortyzol – co trzeba o nim wiedzieć? Kortyzol – co trzeba o nim wie...

Kiedy warto wykonać badania?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!