Żywność rakotwórcza - których produktów lepiej unikać?

Żywność rakotwórcza - których produktów lepiej unikać?

medme.pl

Które produkty mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór?

Tworząc listę zakupów nie zastanawiamy się nad tym, że produkty z codziennego jadłospisu mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Ulubiony napój dziecka, przekąska do wieczornego seansu – brzmi niewinnie, ale w dłuższej perspektywie złe nawyki żywieniowe mogą odbić się na naszym zdrowiu. Najnowsze badania wyraźnie wskazują na związek pomiędzy żywnością, a ryzykiem zachorowania na raka. Które z produktów najbardziej przyczyniają się do powstawania nowotworów?

Lista najbardziej rakotwórczych produktów

Alkohol – badania potwierdzają, że zwiększa ryzyko raka ust, krtani, gardła, przełyku, piersi, jelita grubego i wątroby. Pijąc 2 kieliszki wina dziennie lub 1/2 litra piwa zwiększamy ryzyko zachorowania o 25%. Nawet niewielkie ilości alkoholu podwyższają ryzyko nowotworu piersi, ponieważ alkohol zmienia metabolizm estrogenów.

Sól – dieta pełna produktów solonych podrażnia błonę śluzową i zwiększa ryzyko nowotworów żołądka.

Przetworzone mięso – w celu przedłużenia czasu przydatności do spożycia i poprawienia smaku, do produktów, takich jak boczek, kiełbasy, parówki czy wędliny, dodaje się duże ilości soli i konserwantów. Z badań wynika, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o 18%. Są to np. 4 plastry boczku lub 1 parówka. W procesie obróbki mięsa wydzielają się toksyczne związki chemiczne, np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. lampost.co)

Rafinowany cukier – spożywanie cukru w dużych ilościach osłabia układ odpornościowy, zaburza równowagę mineralną organizmu, powoduje nadpobudliwość i drażliwość. Osłabiony układ odpornościowy jest bardziej podatny na choroby, w tym nowotworowe. Cukry stanowią pożywkę dla szkodliwych drożdży jelitowych, bakterii i grzybów. Szczególnie szkodliwe są syrop glukozowo-fruktozowy i biały cukier. Zdrowszymi zamiennikami będą miód albo syrop klonowy.

Biała mąka - mąka pszenna charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, tzn. że po jej zjedzeniu gwałtownie podnosi się poziom glukozy we krwi. Częste jej spożywanie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Produkty z białą mąką w składzie pozbawione są wartości odżywczych, ponadto są wysokokaloryczne.

Sztuczne słodziki - produkty light bazują na słodzikach ze względu na ich niskokaloryczność, jednak po ich spożyciu w organizmie wytwarza się dwuketopiperazyna – związek chemiczny, który przyczynia się do rozwoju złośliwych nowotworów, zwłaszcza w obrębie mózgu.

Niemyte warzywa i owoce - warto wybierać owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych, ponieważ do ich hodowli nie używa się pestycydów, toksycznych nawozów i hormonów, które zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór. Każdy owoc i warzywo przed spożyciem powinno zostać dokładnie umyte w ciepłej wodzie, chociaż i to nie daje gwarancji, że do organizmu nie dostaną się szkodliwe związki.

Tłuszcze utwardzone – czyli tzw. tłuszcze trans, podnoszą poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie ryzyko zachorowania na miażdżycę i inne choroby sercowo-naczyniowe. Wiele badań potwierdza, że nadmiar tłuszczu w diecie przyczynia do występowania nowotworów, szczególnie raka piersi.

Żywność ,,light”… czyli jaka? Żywność ,,light”… czyli jaka?

Marketingowa pułapka czy zdrowe rozwiązanie?

Jakie są sekrety zdrowego grillowania? Jakie są sekrety zdrowego gril...

Co wrzucić na ruszt, żeby było smacznie i zdrowo?

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!